Υψηλόβαθμα στελέχη της Fifa συνελήφθησαν στην Ελβετία για απάτες και φοροδιαφυγή

default image

Ένα ακόμη σκάνδαλο φαίνεται πως αποκαλύπτεται για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς στελέχη της Fifa συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης

Σάλος έχει ξεσπάσει από την γιγαντιαία επιχείρηση που έστησαν οι Ελβετικές αρχές προκειμένου να συλλάβουν υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Fifa στη Ζυρίχη, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ετήσιας συνάντησής τους.

Όπως αναφέρουν οι NewYorkTimes οι αρχές ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες σε περισσότερα από 14 υψηλόβαθμα στελέχη της Fifa, νυν και πρώην που σχετίζονται με απάτες, εκβιασμούς, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Εκτός των στελεχών της Fifa, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις , σύμφωνα με αξιωματούχο που είναι σε γνώση της υπόθεσης.

Οι αστυνομικές αρχές φαίνεται να πήραν τα κλειδιά από τη ρεσεψιόν και να αιφνιδίασαν τους υπόπτους εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους και να τους συλλάβουν. Παράλληλα, τονίζεται πως πολλοί από τους συλληφθέντες θα εκδοθούν στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση των Ελβετικών αρχών έλαβε χώρα στο πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης Baur au Lac hotel”, με τον αξιωματούχο της επιχείρησης να δηλώνει “Η δράση τους άγγιξε κυριολεκτικά κάθε πλευρά του ποδοσφαίρου”.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, κατηγορίες διατυπώνονται κατά των Τζέφρι Γουέμπ, Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστα Τάκα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολά Λεός.

Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.

Οι συλλήψεις αποτελούν θεαματικό πλήγμα για τη Fifa, που κυβερνά τον κόσμο του ποδοσφαίρου και έχει δεχθεί κατηγορίες για διαφθορά επί δεκαετίες.

Φαίνεται πως οι αρχές ετοιμάζονται να ρίξουν φως στα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει για περισσότερο από δυο δεκαετίες στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Την ίδια στιγμή, ακόμη μια έρευνα διεξάγεται για την ανάληψη του Μουντιάλ από το Κατάρ το 2022, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

(Πηγή: NewYorkTimes)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα