Ζάεφ: Περιμένουμε λύση στα μέσα του '18 - Δημοψήφισμα σαν εγγύηση για την Ελλάδα

O Ζόραν Ζάεφ
O Ζόραν Ζάεφ AP

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προέβη σε δηλώσεις με ιδιαίτερη σημασία, μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναμένει πως θα υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα του 2018 για το ζήτημα του ονόματος της χώρας για να ενεργοποιηθεί επισήμως το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ.

Σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό κανάλι Nova, ανέφερε πως μια πιθανή λύση θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο αποδοχής από ένα δημοψήφισμα.

"Το δημοψήφισμα θα έπρεπε να λειτουργήσει σαν επιπρόσθετη εγγύηση για τους έλληνες φίλους μας, καθώς θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι άνθρωποι θα βρίσκονται πίσω από τη λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι συμπατριώτες μου είναι προετοιμασμένοι για αυτό. Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεων και ελπίζω πως η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των δύο λαών", είπε συγκεκριμένα ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες επενδύονται πάνω σε συνεχόμενες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. "Ελπίζω πω θα φτάσουμε σε λύσεις που θα γίνουν δεκτές και από τα δύο κράτη καθώς μια τέτοια επίλυση θα διαφυλάξει την ταυτότητα των δύο κρατών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε συνεργασία και απαιτεί μια βιώσιμη βάση", κατέληξε στις δηλώσεις του.

Θυμίζουμε πως χθες, από τη δική του μεριά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως "είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις που θέλουν να βρεθεί λύση". Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της πΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ.

Οι σημερινές δηλώσεις Ζάεφ έρχονται πάντως σε αντίθετη γραμμή με τις αντίστοιχες του υπ. Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χθες δυναμίτισε το κλίμα θέτοντας ζήτημα "εθνικής ταυτότητας", λέγοντας πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

"Έχω πλήρη κατανόηση για εκείνους τους Έλληνες πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες - είτε με την έννοια της Αρχαίας Μακεδονίας, είτε με την έννοια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών", δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αντιδράσεις.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, δήλωσε χαρακτηριστικά: "οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΥΠΕΞ της γείτονος και έχουν συζητηθεί όλα αυτά τα θέματα μεταξύ του κ. Ζάεφ και του κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα κλείσει το ζήτημα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τέλος στην... αρχαιοποίηση των Σκοπίων

Τζανακόπουλος: Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση θα αποκτήσει το erga omnes σάρκα και οστά

Νίμιτς: Πολιτική βούληση κι από τις δύο χώρες- Καιρός να κλείσει το θέμα οριστικά

ADVERTISING

SHARE: