Χρειάζονται 90 ώρες για να “αποκτήσεις” ένα νέο φίλο – Κάνε το τεστ

Χρειάζονται 90 ώρες για να “αποκτήσεις” ένα νέο φίλο – Κάνε το τεστ
Ηλιοβασίλεμα στη Θεσσαλονίκη Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Έρευνα εξέτασε τον ακριβή χρόνο που απαιτείται να περάσει ένας άνθρωπος πλάι σε κάποιον άλλο για να μπορεί πια να τον θεωρεί φίλο του. Κάντε το τεστ φιλίας για να δείτε πόσο κοντά σας βρίσκεται κάποιος

Τι εστί φίλος; Θυμάστε την ερώτηση που έπαιζε πάντα σε κάποια από τις σελίδες ενός κλασικού λευκώματος στο σχολείο; Ανατρέξαμε στο λεξικό και ιδού η ερμηνεία της λέξης φίλος; “πρόσωπο με το οποίο συνδέεται κανείς με σχέση αμοιβαίας αγάπης, αφοσίωσης και κατανόησης, χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρχει συγγένεια ή ερωτικό ενδιαφέρον”. Ωστόσο, πως μπορεί κανείς να το… ποσοστικοποιήσει όλο αυτό; Μπορεί η επιστήμη να ορίσει τα όρια της φιλίας;

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Social and Personal Relationships, από το πανεπιστήμιο του Κάνσας των ΗΠΑ, επιχείρησε να εντοπίσει το χρόνο που απαιτείται να δαπανήσει κανείς προκειμένου να μπορεί να θεωρεί κάποιον φίλο του. Σύμφωνα με αυτή, απαιτούνται το λιγότερο 50 ώρες, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος “περιστασιακός φίλος” (casual είναι ο όρος στα αγγλικά), περίπου 90 για να δικαιούται να τον αποκαλέσει αληθινό φίλο και πάνω από 200 ώστε να μιλάμε για “τον καλύτερο του φίλο”.

Ο χρόνός αυτός, αφορά σε πραγματικό, ποιοτικό χρόνο που περνά ένας άνθρωπος με κάποιον άλλο, είτε για να πιουν ένα καφέ, να παρακολουθήσουν τηλεόραση και να κάνουν μια οποιαδήποτε δραστηριότητα μαζί. Αρκεί να βρίσκονται δύο άνθρωποι από επιλογή μαζί. Αυτό αποκλείει του συναδέλφους, που μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι, με την προϋπόθεση ωστόσο πως περνάτε χρόνο μαζί και πέραν του ωραρίου (δεν αναφέρομαι στις απλήρωτες υπερωρίες).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, αυτός ο χρόνος, που στην πραγματικότητα μπορεί να μεταφράζεται σε μήνες και χρόνια (καθαρός χρόνος 4 ημέρες), υποδηλώνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. “Δεν μπορείς να αποκτήσεις ένα φίλο απλά και μόνο χτυπώντας τα δάκτυλα των χεριών σου” σημειώνει ο καθηγητής επικοινωνίας Τζέφρι Χαλ. Χρειάζεται χρόνος και επιμονή πλάι σε κάποιον για να μπορέσεις να τον θεωρείς φίλο.

Το τεστ φιλίας

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κάνσας έφτιαξε μάλιστα μια φόρμα, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να διακριβώσει πόσο φίλος, είναι κάποιος κοντινός του άνθρωπος.

Δείτε τις ερωτήσεις μεταφρασμένες με τη σειρά εμφάνισης

1. Ποιο είναι το όνομα του ατόμου;

2. Σε μια κανονική εβδομάδα, πόσες ώρες περνάτε με αυτό ή επικοινωνώντας με αυτό το άτομο;

3. Πόσες εβδομάδες γνωρίζεστε; (Βάλτε το ανώτερο αν είναι περισσότερο από 6 μήνες)

4. Γνωρίσατε αυτό το άτομο στο σχολείο/δουλειά; (απαντήσεις Όχι, ΝΑΙ)

5. Έχετε τον αριθμό κινητού του στο τηλέφωνό σας; (ΟΧΙ, ΝΑΙ)

6. Αισθάνεστε πως συμπαθείτε αυτό το άτομο; (Όχι ιδιαίτερα, Απόλυτα)

7. Μετράει για εσάς η γνώμη του; (Όχι ιδιαίτερα, Απόλυτα)

8. Αισθάνεστε κοντά συναισθηματικά μαζί του; (Όχι Ιδιαίτερα, Απόλυτα)

9. Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας; (Δεν θα ήθελα να πω, Γνωριμία, Περιστασιακός φίλος, φίλος, στενός φιλός)

Οι απαντήσεις βγάζουν ποσοστό σε “Γνωριμία, Περιστασιακός φίλος, φίλος, στενός φίλος”.

Κάντε το τεστ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα