“Δεμένοι” στο Facebook μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος

“Δεμένοι” στο Facebook μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος
Facebook (AP Photo/Eraldo Peres, File) AP Photo/Eraldo Peres, File

Γιατί ακόμη και η διαγραφή είναι δύσκολη υπόθεση για τους χρήστες του Facebook

Τις τελευταίες μέρες η αναζήτηση «πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Facebook» είναι μια απ’ τις δημοφιλέστερες στις μηχανές αναζήτησης σε αρκετές χώρες. Λογικό, αφού το κίνημα #DeleteFacebook γίνεται όλο και μεγαλύτερο αφού η δημοφιλέστερη πλατφόρμα social media, με πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, παραδέχθηκε την παράνομη κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από την Cambridge Analytica.

Κι αν η εγγραφή στο Facebook είναι μια υπόθεση ολίγων λεπτών, η διαγραφή απ’ αυτό δεν είναι εξίσου απλή. Μιλάμε βέβαια για τη μόνιμη διαγραφή, αφού υπάρχει και η δυνατότητα της απενεργοποίησης, που ωστόσο σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή ο χρήστης ανακτά την πρόσβαση στο λογαριασμό του αλλά στο μεταξύ τα στοιχεία και τα δεδομένα του παραμένουν στη διάθεση της πλατφόρμας.

Η μόνιμη διαγραφή πάντως μπορεί να πάρει έως και τρεις μήνες. Δηλαδή κάνει το σχετικό αίτημα σήμερα ο χρήστης αλλά πρέπει να περιμένει έως και τρίμηνο για να εξαφανιστεί δια παντός απ’ το Facebook. Στο μεταξύ, αν τυχόν επιχειρήσει να κάνει log in το αίτημα διαγραφής ανακαλείται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πριν τη διαγραφή ο χρήστης μπορεί να κάνει download τα αρχεία του στο Facebook.

Ωστόσο, όπως ενημερώνει και η ίδια η πλατφόρμα τα μηνύματα που έχετε ανταλλάξει θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμα κι όταν όλα τα άλλα ίχνη σας έχουν εξαφανιστεί. Κάποια μάλιστα στοιχεία, όπως για παράδειγμα στοιχεία εγγραφής (χωρίς όμως να διευκρινίζεται περαιτέρω) ίσως παραμείνουν στη βάση δεδομένων της εταιρείας, λέει το ίδιο το Facebook. Υποστηρίζει πάντως ότι δεν σχετίζονται με προσωπικά δεδομένα.

Το σίγουρο είναι πως πέρα από χρονοβόρα διαδικασία και αμφιβόλου αξιοπιστίας, δεν είναι και εύκολο για ένα χρήστη να βρει το από ποιο σημείο θα κάνει το αίτημα διαγραφής. Δεν υπάρχει σε κάποιο ευκρινές σημείο στην πρώτη σελίδα, αλλά ο χρήστης θα πρέπει να πάει στις ρυθμίσεις. Εκεί θα βρει μεν εύκολα την επιλογή απενεργοποίησης αλλά όχι άμεσα και της διαγραφής. Αφού πατήσει το πώς μπορεί να κάνει απενεργοποίηση, του εμφανίζει την επιλογή «μάθετε περισσότερα» και από εκεί ο χρήστης πρέπει να πατήσει σε άλλο link που τον στέλνει στο Help Centre.

Το πιο ενδιαφέρον; Ενώ δεν υπάρχει άμεσα κουμπί διαγραφής στις ρυθμίσεις το Facebook σου δίνει τη δυνατότητα να ορίσεις διαχειριστή μετά θάνατον ή να διαγραφεί ο λογαριασμός σου μετά θάνατον.  

Η ειδοποίηση του facebook σε περίπτωση επιθυμίας διαγραφής του λογαριασμού μετά θάνατον Facebook

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα