Γιατί επιλέγουμε να πίνουμε καφέ στη δουλειά

Εκτός από το να ξυπνάμε, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που επιλέγουμε να πίνουμε παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ στον εργασιακό μας χώρο (Infographic)

Όλοι γνωρίζουμε πως η καφεΐνη αφυπνίζει τον οργανισμό, μόλις δέκα λεπτά μετά την κατανάλωση της. Έτσι, ένα φλιτζάνι ή ποτήρι καφέ μπορεί να μας "ενεργοποιήσει" κατά το ξεκίνημα της βάρδιας. Ωστόσο, η αφύπνιση αυτή, δεν είναι ο μόνος λόγος που οι σύγχρονοι εργαζόμενοι επιλέγουν το εν λόγω ρόφημα για την εργασιακή καθημερινότητα τους.

Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους αναφέρουν πως προτιμούν τα διαλείμματα για να πάρουν έναν καφέ από τα διαλείμματα για μικρά γεύματα, κάτι που συνδέεται με το γεγονός πως ο ένας στους τρεις απαντά ότι εκμεταλλεύεται αυτά τα διαλείμματα για καφέ, για να αλληλεπιδράσει με συναδέλφους του.

Το 61% των εργαζομένων απαντούν πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο καφέδες εντός του ωραρίου εργασίας τους ενώ το 46% απαντούν πως αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί χωρίς καφεΐνη.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάνουν διάλειμμα περίπου στις 14.15 το μεσημέρι για να φτιάξουν, ή να προμηθευτούν έναν καφέ, είτε από το γραφείο, είτε από κάποιο παρακείμενο κατάστημα. Το 22% απαντά πως φεύγουν από το γραφείο τους περίπου 14-20 λεπτά τη μέρα για να κάνουν το διάλειμμα για τον καφέ τους. Επίσης, έχει βρεθεί πως ο καφές στη δουλειά μειώνει το στρες, προωθεί την ανταλλαγή απόψεων, βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και θεωρείται ως μια "παύση" της ροής υποχρεώσεων, άρα ξεκουράζει τον εγκέφαλο.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν αντληθεί από έρευνα που έκανε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Coffee and Health, μέσα στο 2016. Το Ingographic επιμελήθηκε η ομάδα του μπλογκ, Quill Café.

ADVERTISING

SHARE: