Ανησυχητικά ευρήματα στη μέθοδο της Focus Bari

Ανησυχητικά ευρήματα στη μέθοδο της Focus Bari

Η μέθοδος ερωτηματολογίου δεν υποστηρίζεται από ηχογράφηση συνεντεύξεων

Του Χρήστου Ιερείδη

Έντονο προβληματισμό για τη διαδικασία έρευνας ακροαματικότητας που διεξάγει, ως τώρα, η Focus Bari προκαλεί η έκθεση ελέγχου που πραγματοποίησε το Πάντειο Πανεπιστήμιο για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ (του φορέα που εποπτεύει τη Focus).

Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η ισχύουσα μεθοδολογία με τηλεφωνικές συνεντεύξεις είναι ελλειμματική, διότι δεν διαθέτει ηχητικό αρχειακό υλικό.

Η μέθοδος ερωτηματολογίου δεν υποστηρίζεται από το σύστημα CARI (Computer Assisted Recorded Interviewing), δηλαδή ηχογράφηση συνεντεύξεων που επιτρέπουν την παρακολούθηση της απόδοσης του συνεντευξιαζόμενου και την ανίχνευση τυχόν αναληθών δεδομένων.

«Η πρόσφατη διεθνής βιβλιογραφία στο επιστημονικό πεδίο των στατιστικών ερευνών τονίζει ιδιαίτερα την αναγκαιότητα ηχογράφησης των τηλεφωνικών συνεντεύξεων (σύστημα CARI) για τον έλεγχο της ποιότητας των αποτελεσμάτων της έρευνας, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της έρευνας γενικότερα» επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον (με διδακτορικό Στατιστικής) αναπληρωτή καθηγητή Ποσοτικών Μεθόδων και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργο Πετράκο και την (με διδακτορικό Οικονομικών) ερευνήτρια Σταυρούλα Αθανασακοπούλου.

Ήταν, δε, δειγματοληπτικού χαρακτήρα στο διάστημα μίας εβδομάδας (30/11-6/12/2017), στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος με σκοπό «να επιτευχθεί το ζητούμενο επίπεδο διασφάλισης όσον αφορά στην αμεροληψία και στην ακρίβεια των αποτελεσμάτων», όπως εξηγούν στην αναφορά τους οι πανεπιστημιακοί ερευνητές.

Στην πιλοτική αυτή φάση, εξάλλου, και σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, κατά την εφαρμογή των τηλεφωνικών συνεντεύξεων πραγματοποιήθηκαν και συνακροάσεις από τους ερευνητές για στατιστική ανάλυση και επεξήγηση των κύριων ευρημάτων σε όλες τις κατηγορίες δεδομένων της έρευνας.

Διαπιστώθηκε από τους εξωτερικούς ελεγκτές (ομάδα Παντείου, ΟΑΠ) ότι στην έναρξη των τηλεφωνικών συνεντεύξεων παραλείπονται σε αξιοσημείωτο βαθμό βήματα σημαντικά, όπως χαρακτηρίζονται, για την έκβασή τους (δεν επισημαίνεται στον συνεντευξιαζόμενο ότι η γνώμη του είναι πολύ σημαντική). Επειτα από ενημέρωση στους εποπτεύοντες την έρευνα, ΑΕΜΑΡ και Focus, παρατηρήθηκε θεαματική διόρθωση.

Αποτυπώθηκαν επίσης μεγάλες αποκλίσεις στον βαθμό απόκρισης (ολοκλήρωσης) της έρευνας ακροαματικότητας στις τάξεις εκείνων που τη διενεργούν. «Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω της σημαντικότητας που έχει ο βαθμός απόκρισης στην ποιότητα της έρευνας» αναφέρουν.

Τονίζεται, εξάλλου, στην έκθεση του Παντείου ότι η εποπτική μέθοδος όπως γίνεται τώρα -δηλαδή σε προκαθορισμένη στιγμή εκπρόσωποι της ΑΕΜΑΡ να παρακολουθούν τη διεξαγωγή της τηλεφωνικής έρευνας ερωτηματολογίου της Focus- θα μπορούσε «δυνητικά να οδηγήσει σε διαφορετικές ή συλλογικές συμπεριφορές και ουσιαστικά να καταστήσει τον έλεγχο αναποτελεσματικό», δεδομένου ότι «συντονιστές και συνεντευκτές γνωρίζουν πότε ακριβώς ελέγχονται από την ΑΕΜΑΡ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα