Φλωράς για καρτέλ: Εγκληματικές ομάδες στήνουν τις αγορές

Φλωράς για καρτέλ: Εγκληματικές ομάδες στήνουν τις αγορές

Σε "ραδιοφωνική συχνότητα" κινείται το νομοσχέδιο που αναμένεται να πάει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή - Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Φλωράς, υπογράμμισε ότι υπάρχουν εγκληματικές ομάδες "που εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές"

Επαναστατικό χαρακτήρισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιώργος Φλωράς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για τα καρτέλ, που κατατέθηκε στη Βουλή. Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, έκανε λόγο για εγκληματικές ομάδες που στήνουν τις αγορές και εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές.

Σημείωσε ότι "η ΕΕ προχώρησε στην οδηγία που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα γιατί διαπίστωσε παντού καρτέλ".

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταναλωτές και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημία από παράβαση του δικαίου περί ανταγωνισμού, δικαιούνται να εισπράξουν έως και το συνολικό ποσό της οικονομικής απώλειας που είχαν.

Ο νόμος περιλαμβάνει κάθε είδους καρτέλ, είτε πρόκειται για προϊόντα όπως το γάλα, είτε πρόκειται για δημόσια έργα ή μέσα ενημέρωσης, όπως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Η πρόταση νόμου έρχεται πλέον προς συζήτηση στη Βουλή σε μια συγκυρία κατά την οποία στον χώρο των ΜΜΕ και ειδικά του ραδιοφώνου πυκνώνουν οι καταγγελτικές φωνές που περιγράφουν τριγωνική σχέση μεταξύ συγκεκριμένων ραδιοφωνικών συγκροτημάτων- μελών της ΕΙΙΡΑ, διαφημιστικών εταιρειών και της εταιρείας ερευνών ακροαματικότητας, Focus Bari, διαμορφώνοντας ασφυκτικές συνθήκες στην ραδιοφωνική αγορά.

Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους τον αέρα

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο οι διαφημιστές να καθορίζουν πλήρως τη «δημοκρατία» της χώρας», κατήγγειλε προσφάτως, σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοσταθμού Ραδιοφωνο 24/7, ο οποίος έδωσε το περίγραμμα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο του ραδιοφώνου Αττικής. «

Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους τον αέρα. Ο αέρας είναι δημόσιο αγαθό και παραχωρείται. Θεωρώντας τον αέρα δικό τους, μετρούν και διανέμουν τη διαφήμιση κατά το δοκούν. Βάζουν δηλαδή προδιαγραφές που τους εξυπηρετούν. Αν αυτό δεν είναι καρτέλ τότε τι είναι», είπε μεταξύ άλλων το επιτελικό στέλεχος της 24media.

Αντίστοιχη εικόνα είχε περιγράψει το περασμένο καλοκαίρι ο Αντώνης Κανάκης, ιδιοκτήτης δύο ραδιοφωνικών σταθμών, ότι επικρατεί και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αλλά και προ καιρού οι μετρήσεις της Focus Bari, της Ξένιας Κούρτογλου προκάλεσαν τη μήνιν του Γιώργου Τράγκα, ο οποίος με τουλάχιστον δύο δεκαετίες στο ραδιόφωνο, όταν συνέχισε να κάνει την εκπομπή του- σημείο αναφοράς για πολλούς- από τον Real στα Παραπολιτικά FM η έρευνα ακροαματικότητας έδινε την αίσθηση ότι οι «φανατικοί» του Τράγκα δεν τον «ακολούθησαν» στη νέα ραδιοφωνική στέγη του. Σαν από σύμπτωση μετά την έκρηξη Τράγκα, οι επόμενες μετρήσεις εμφάνισαν την εκπομπή του σε ανοδική πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ημέρες ραδιοφώνου στην καταπολέμηση των καρτέλ

ADVERTISING

SHARE: