Handelsblatt: H τελευταία αναμέτρηση για τη διάσωση της Ελλάδας. Ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πιστωτές με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Handelsblatt: H τελευταία αναμέτρηση για τη διάσωση της Ελλάδας. Ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πιστωτές με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων
GUE/NGL, , , 2 , 2015 / Meeting between Prime Minister Alexis Tsipras and the presidency of the Eurogroup of the Left GUE / NGL, in Athens, June 2, 2015 Nick Paleologos / SOOC

Η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο σήμερα

Η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο» σημειώνει ότι έχει αρχίσει να υπάρχει κίνηση στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία.

Στη σημερινή συνάντηση του Τσίπρα με τον Γιούνκερ θα συζητηθεί το συμβιβαστικό έγγραφο στο οποίο κατέληξαν προχθές το βράδυ ο τελευταίος, η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Welt, με αυτό το έγγραφο οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να σημειωθούν αποφασιστικές πρόοδοι στις συζητήσεις. Κάποιοι κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έκαναν μάλιστα λόγο για την «ύστατη προσφορά» προς την Αθήνα. Όμως παραμένει ανοικτό αν όλοι οι πιστωτές συμφωνούν με αυτή την άποψη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί να θέσει στην Ελλάδα τελεσίγραφα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον Γιούνκερ την πρόταση της Ελλάδας. Λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως πηγές αναφέρουν ότι φαίνεται να αρκεί για να υπάρξει συμφωνία.

Πάντως, σημειώνει η Welt, το ερώτημα παραμένει αν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 το Σαββατοκύριακο (6-7/6).

«Ο Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συμβιβαστική πρόταση», είναι ο τίτλος της Zeit.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιούνκερ σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν μια λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Παρόλα αυτά επισημαίνει και τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία.

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, δεν είναι πιθανή η επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα. «Έχουν σημειωθεί πρόοδοι, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL αν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ως την Παρασκευή 300 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ, απάντησε: «Αυτό αποκλείεται πρακτικά αλλά και θεωρητικά».

«Δεν μπορούμε να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου, το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι φερέγγυο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurogroup.

Εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Υπάρχουν μηνύματα από την Ελλάδα ότι είναι έτοιμη να κάνει σοβαρά βήματα, εκτίμησε. Όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραδεχθεί ότι κέρδισε τις εκλογές «ίσως με πάρα πολλές υποσχέσεις».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και προειδοποίησε κατά μιας εξόδου. «Αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε της Ευρώπης».

«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει στον Γιούνκερ το δικό του σχέδιο», επισημαίνει από την πλευρά του το περιοδικό Spiegel.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν μια απάντηση από την Ελλάδα: Πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις των πιστωτών;» διερωτάται το περιοδικό στο άρθρο του.

«Ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πιστωτές με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η Handelsblatt και συνεχίζει: «η τελευταία αναμέτρηση για τη διάσωση της Ελλάδας. Την ώρα που οι πιστωτές συναντώνται στο Βερολίνο η Αθήνα στέλνει την πολυαναμενόμενη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για “ρεαλιστικές προτάσεις”. Θα είναι αρκετές;».

πηγή: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα