Πόντιος Πιλάτος το ΕΣΡ για την προβολή της Χρυσής Αυγής

Πόντιος Πιλάτος το ΕΣΡ για την προβολή της Χρυσής Αυγής

Κατά περίπτωση θα κρίνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ. Σημειώνει πάντως ότι "κανένας σταθμός δεν υποχρεούται να μεταδίδει εικόνες που συνιστούν ή επιδοκιμάζουν αξιόποινες πράξεις"

Κατά περίπτωση θα πρέπει να κρίνουν, η ΕΡΤ, αλλά και οι ιδιωτικοί σταθμοί -εάν βρεθούν σε όμοια θέση- εάν θα προβάλουν ή όχι τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και απέστειλε στην ΕΡΤ έπειτα από σχετικό ερώτημά της.

Ειδικότερα, το ΕΣΡ, στην απαντητική του επιστολή, αναφέρει ότι «απόκειται στην έμφρονα κρίση καθενός εκ των αρμοδίων για την εφαρμογή των νόμων οργάνων να εκτιμήσουν αν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει ή όχι στις ανωτέρω ή σε άλλες ποινικές διατάξεις και να πράξει αναλόγως».

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης, θα πρέπει να μεταδίδονται οι κοινοβουλευτικές δράσεις της ΧΑ, ωστόσο άλλες εκδηλώσεις θα πρέπει να μεταδίδονται μαγνητοσκοπημένες.

Όπως διαπιστώνει το ΕΣΡ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να τηρεί έναντι των κοινοβουλευτικών κομμάτων την αρχή της αναλογικής ισότητας κατά την παρουσίαση ειδήσεων σχετικών με την πολιτική τους δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, κανένας σταθμός δεν υποχρεούται να μεταδίδει στο πλαίσιο πληροφοριών και ειδήσεων λόγους ή εικόνες ή συμπεριφορές εν γένει κομμάτων που συνιστούν ή εμπεριέχουν ή επιδοκιμάζουν αξιόποινες πράξεις, δηλαδή εμπίπτουν σε διατάξεις του ποινικού κώδικα ή ποινικών νόμων. Προσθέτει, επίσης, ότι τέτοιες αξιόποινες -δηλαδή απαγορευμένες- συμπεριφορές περιλαμβάνονται και στον νόμο 4285/2014 «για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα