Το ραδιοφωνικό ‘καρτέλ’ βρυχάται και απειλεί

Το ραδιοφωνικό ‘καρτέλ’ βρυχάται και απειλεί

Το ζήτημα είχε εξετάσει το εποπτικό όργανο στις αρχές Δεκεμβρίου, πλην όμως σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν είχε καταλήξει

Του Χρήστου Ιερείδη

«Ανθρωποφαγικές» τάσεις φαίνεται να αναπτύσσονται στα ραδιόφωνα Αττικής. Συνασπισμός οκτώ ραδιοσταθμών της Αττικής -μέλη της Ε.Ι.Ι.Ρ.Α- εκπροσωπούμενος από δικηγορική εταιρεία με εκτόπισμα, κατήγγειλε για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την σύμπραξη της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας Plan Bee που είχαν συστήσει πρώην εργαζόμενοι του πτωχευμένου Nitro και είχε νομίμως λάβει από το ΕΣΡ την άδειά του πριν από τέσσερα χρόνια, με την εφημερίδα Athens Voice, καρπός της οποίας είναι ο ομότιτλος με το free press έντυπο, ραδιοσταθμός.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος σταθμός των περίπου εννέα παραγωγών έως το τέλος του περασμένου φθινοπώρου (με την σχεδόν ανύπαρκτη ακροαματικότητα) πάσχιζε να βρει επενδυτή για να επιβιώσει και μέχρι εκείνη τη στιγμή ουδείς ασχολείτο μαζί του.

Φαίνεται πως η εμφάνιση της Athens Voice (με την ευρεία κυκλοφορία-αναγνωσιμότητα και την ικανή διαφημιστική απορρόφηση) ως επενδυτή/συνεργάτη που έδωσε το -οικονομικό- φιλί της ζωής στο ραδιοφωνο της ΙΚΕ, ενόχλησε δύο σημαντικά ραδιοφωνικά σχήματα και τρεις ακόμη μουσικούς ραδιοσταθμούς οι οποίοι αθροιστικά συγκεντρώνουν περίπου το 40% της ακροαματικότητας στο νομό Αττικής και σημαντικό μερίδιο της διαφημιστικής πίτας.

Ουσιαστικά οι οκτώ με τον ισχυρισμό τους περί αθέμιτου ανταγωνισμού ευελπιστούν στην ανάκληιση αδείας από την Plan Bee και το κλείσιμο -κατ’ επέκταση- του ραδιοσταθμού Athens Voice, εν δυνάμει υπολογίσιμου «αντίπαλου». Η ανησυχία των οκτώ εδράζεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύμπραξη μπορεί να να προκαλέσει ανακατατάξεις στην διαφημιστική αγορά και να επηρεάσει το μερίδιο των υπολοίπων ραδιοσταθμών Αττικής.

Το ζήτημα είχε εξετάσει το εποπτικό όργανο στις αρχές Δεκεμβρίου, πλην όμως σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν είχε καταλήξει. Το θέμα απασχόλησε την ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής στην χθεσινή συνεδρίαση στην οποία είχαν κληθεί να παρέχουν εξηγήσεις οι δύο πλευρές.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ραδιοφωνικού συνασπισμού των Σκάι, Μελωδία (του ομίλου Αλαφούζου), Εν Λευκώ, Red, Hit (του ομίλου Δασκαλοπούλου) και των ραδιοσταθμών Peper, Menta (συμφερόντων Νίκου Μπιλίρη) και Galaxy, αποπειράθηκαν, σύμφωνα με ραδιοφωνικές πηγές, να διαμορφώσουν κλίμα κατά του σταθμού Athens Voice. Επιδίωξαν κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση από τα μέλη του ΕΣΡ «με σκοπό να αποδομήσουν τα επιχειρήματα της πλευράς Athens Voice», υπογραμμίζει παρατηρητής των τεκταινόμενων στα ραδιόφωνα Αττικής, ώστε με την τακτική αυτή «να αναπτυχθούν συνθήκες οι οποίες να ωθήσουν το εποπτικό όργανο να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας που κατέχει η ΙΚΕ Plan Bee».

Μια τέτοια εξέλιξη θα ικανοποιούσε το κοινό ραδιοφωνικό «μέτωπο» των οκτώ υπέρμαχων -όπως φαίνεται- του αρχαίου ρητού «μη μου τους κύκλους τάραττε» σε ακροαματικότητα και διαφημιστική πίτα. Το ΕΣΡ όμως δέχθηκε σε ακρόαση κάθε πλευρά ξεχωριστά, ζήτησε υπομνήματα έως τις 31 Ιανουαρίου ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης, τον οποίον θα εξετάσει σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειάς του, προκειμένου να εκδώσει απόφαση.

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα