Μ. Αλέξανδρος: Κατέκτησα τον κόσμο με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης

Μ. Αλέξανδρος: Κατέκτησα τον κόσμο με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης

Τα αξιομνημόνευτα ρητά του πιο σημαντικού στρατηλάτη που πάτησε ποτέ το πόδι του στη γη

Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε ο σπουδαιότερος στρατηλάτης της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Ανέλαβε την εξουσία μετά τη δολοφονία του πατέρα του Φιλίππου και δεν έχασε ποτέ καμία μάχη. Αφού εξουδετέρωσε τους πιθανούς διεκδικητές του θρόνου οργάνωσε το στράτευμα για την εκστρατεία εναντίον της Περσίας.

Πριν αποχωρήσει από την Ελλάδα πήγε στους Δελφούς για να πάρει χρησμό. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα η Πυθία δεν έδινε χρησμούς, προκαλώντας την οργή του Μακεδόνα βασιλιά, ο οποίος αρνήθηκε να φύγει. Τράβηξε την ιέρεια προς το ιερό και τότε η Πυθία του είπε «Παιδί μου, είσαι ακαταμάχητος» παίρνοντας τον χρησμό που ζητούσε.

Λέγεται πως όταν έφευγε για την εκστρατεία του, την παραμονή μοίρασε στους φίλους του όλα τα προσωπικά του αντικείμενα. Όταν τον ρώτησαν, «εσύ δεν θα κρατήσεις τίποτα για τον εαυτό σου;» εκείνος απάντησε: Εγώ κρατώ το πολυτιμότερο: «Τις χρηστές ελπίδες του μέλλοντος. Δεν μου χρειάζεται τίποτε από το παρελθόν.» Ο Μέγας Αλέξανδρος διακρίθηκε όχι μόνο για τις στρατιωτικές του γνώσεις αλλά και και για τη σωφροσύνη και τη σοφία του.

Διαβάστε μερικά από τα σημαντικότερα λόγια του Μακεδόνα στρατηλάτη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Η κοτσίδα του ιερέα από τον Πόντο που αποκεφάλισαν οι Τούρκοι μέσα στο σπίτι του. Την έκοψε η σύζυγός του λίγο πριν τον θάψει στην αυλή του σπιτιού
«Υπερασπισθείτε την Ελλάδα, διότι σε αυτήν οφείλουμε τις επιστήμες, τις τέχνες και όλες τις αρετές μας». Βολταίρος, στήριζε την ελληνική ανεξαρτησία, απεχθανόταν τις θρησκείες

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα