2,5 εκατ. ευρώ για Ερευνητικό Κέντρο μαστίχας

2,5 εκατ. ευρώ για Ερευνητικό Κέντρο μαστίχας

Διεθνώς αναγνωρισμένη και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, η μαστίχα αποτελεί σήμα κατατεθέν ελληνικό και δη της Χίου

Του Δημήτρη Μπαλή

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο θέμα της μαστίχας. Ενός προϊόντος που κερδίζει –και δικαιολογημένα- την εκτίμηση του κοινού, διεθνώς, διότι δεν έχει μόνο… αρωματικές ιδιότητες, αλλά και θεραπευτικές. Μάλιστα, προϊόντα μαστίχας βρίσκουμε πλέον και στα φαρμακεία.

Τώρα, γίνεται ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια εξερεύνησης των δρόμων της μαστίχας. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αξιολόγησε και ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και συγκεκριμένα στις δράσεις της στρατηγικής για τη RIS, την πρόταση που υποβλήθηκε για δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τη Μαστίχα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Δικαιούχος του έργου είναι το υπό σύσταση Ερευνητικό Κέντρο στο οποίο μετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Mediterra και ερευνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της έρευνας για τη μαστίχα.

Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» θα συνεισφέρει τα 1.250.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά στη συμμετοχή του δικαιούχου φορέα.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, επισήμανε ότι: «Αξιοποιούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να υποστηρίξουμε τον «θησαυρό» της Χίου που είναι η μαστίχα. Στην εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού και της προσπάθειας προώθησης των μοναδικών προϊόντων του τόπου μας, η έρευνα και τεκμηρίωση των εξαιρετικών ιδιοτήτων της μαστίχας έχει εξέχουσα θέση. Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη χρηματοδοτούμε τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τη μαστίχα και εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της μαστιχοκαλλιέργιας, τη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων και την προώθηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα».

ADVERTISING

SHARE: