7ετές ομόλογο: Η Ελλάδα ζητούσε 3 δις, οι επενδυτές προσέφεραν 6,5 δις

Change of climate for Athens Stock Exchange after few days of upheaval in the markets. On Friday, Oct.17, 2014 /          ,  , 17 , 2014
Change of climate for Athens Stock Exchange after few days of upheaval in the markets. On Friday, Oct.17, 2014 / , , 17 , 2014 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Απολύτως θετική υποδοχή από τις αγορές είχε το 7ετές ομόλογο, με τις προσφορές να είναι υπερδιπλάσιες της έκδοσης που είχε οριστεί στα 3 δις ευρώ και το επιτόκιο να φτάνει κοντά στα 3,5%

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο, για το οποίο οι συνολικές προσφορές πλησιάζουν τα 7 δις ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώνεται τελικά στην περιοχή του 3,5%, γεγονός που κρίνεται ως επιτυχία με δεδομένη την κακή διεθνή συγκυρία.

Στη μεγάλη εικόνα οι ελληνικοί τίτλοι βρίσκονται σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία ανεξάρτητα από τις διεθνείς εξελίξεις με δεδομένο ότι παρά την νευρικότητα των αγορών το νέο ομόλογο διαμορφώνει ένα επιτόκιο στο 3,5% δηλαδή 115 μ.β. χαμηλότερο από αυτό του 5ετούς ομολόγου της 24ης Ιουλίου που βγήκε στην αγορά με επιτόκιο 4,625% έξι μήνες νωρίτερα.

Το πράσινο φως για την προώθηση της έκδοσης έδωσαν από το βράδυ της Τετάρτης οι πέντε ανάδοχες τράπεζες της έκδοσης (Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura) αφού μετά τη μερική σταθεροποίηση κατά τη χθεσινή ημέρα, σήμερα δεν αναμένονταν κακές ειδήσεις από το εξωτερικό που θα επηρέαζαν αρνητικά το ομόλογο. Χθες ένας από τους αναδόχους δήλωσε ότι περίμεναν την Τετάρτη για να διαπιστώσουν αν θα ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το μάρκετινγκ της έκδοσης σήμερα, Πέμπτη, αναλόγως του τι θα συμβεί και στη Wall Street

Τσακαλώτος: Επιτυχία παρά τις συνθήκες αστάθειας

«Με τη σημερινή έκδοση η Ελλάδα απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να βγει στις αγορές αλλά μπορεί να το κάνει και υπό δυσμενείς συνθήκες» δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγώντας ότι η έκδοση έγινε σε συνθήκες αστάθειας και χαμηλής ρευστότητας.

Μοσκοβισί: Όλα θα πάνε περίφημα

Ο γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. «Αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους, όλα θα πάνε περίφημα» είπε τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και δικαιούται να έχει καλή πορεία από εδώ και πέρα.

Σχολιάζοντας αργότερα σχετικά με την έξοδο στις αγορές σημείωσε ότι: «Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες, σε μια στιγμή αναταράξεων, αμέσως μετά τις αναταράξεις, κι αυτό είναι μια καλή ένδειξη». «Αποδεικνύει», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιο βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί, ως προς την ανάπτυξη, ως προς το δημοσιονομικό πεδίο και επιβεβαιώνει το μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης που ήρθα να φέρω εδώ».

Σταϊκούρας: «Έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει και έξοδος από τα Μνημόνια»

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη νέα αυταπάτη περί “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”. Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να φτιάξει ταμειακό απόθεμα, “στύβοντας” την πραγματική οικονομία. “Σκουπίζει” τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, χρησιμοποιεί εις βάρος της ρευστότητας τις “κουτσουρεμένες δόσεις” του δανείου, επιβάλλει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και υπερφορολογεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές», σχολίασε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

ADVERTISING

SHARE: