Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα, διαμαρτυρίες και ελάχιστη κίνηση

Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα, διαμαρτυρίες και ελάχιστη κίνηση

"Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και από τις ζωές μας" φώναξαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Ερμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα ανοιχτά καταστήματα. Περιορισμένη η κίνηση του αγοραστικού κοινού, μικροένταση στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση στην αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα και συλλαλητήριο ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση τους οι εμποροϋπάλληλοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) τους για 24ωρη απεργία, σήμερα Κυριακή.

Όπως διαπιστώθηκε, η κίνηση των καταναλωτών και γενικότερα του κοινού στο κέντρο της πόλης ήταν σήμερα ελάχιστη, παρά την έναρξη της περιόδου των θερινών εκπτώσεων οι οποίες ανέρχονται έως και 50%.

Επίσης η παρουσία των ξένων επισκεπτών στα καταστήματα ήταν περιορισμένη με την πλειοψηφία τους να “πυκνώνει στα καταστήματα εστίασης και στην υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι”, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Κυριακούλιας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα περισσότερα εμπορικά επί της Ερμού παρέμειναν κλειστά, ίσως και “λόγω της απουσίας του κοινού από την πόλη όπως παρατηρείται και από την κίνηση στο σταθμό του μετρό”.

Αναφορικά με το νέο μέτρο ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο (από Μάιο – Οκτώβριο) στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου, “με το πρόσχημα της ενίσχυσης του τουρισμού”, όπως σημειώνει ο γεν. γραμματέας, εκτιμά ότι δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού αλλά ούτε και στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων, “απεναντίας θα αυξήσει τα λουκέτα οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία”, όπως λέει.

Διαμαρτυρία στην οδό Ερμού για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απηύθυναν καλέσματα σε εργαζομένους και καταναλωτές να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν την αυριανή μέρα αλλά να συγκεντρωθούν στην Ερμού με σύνθημα "Κυριακή κλειστά- Δεν ψωνίζω, δεν δουλεύω". (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Θυμίζουμε ότι οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 31 Αυγούστου.

Θεσσαλονίκη: Επιτροπές περιφρούρησης απεργίας απέκλεισαν τις εισόδους πολυκαταστημάτων

Επιτροπές περιφρούρησης απέκλεισαν από νωρίς το πρωί τις εισόδους δύο πολυκαταστημάτων καθώς και καταστημάτων πολυεθνικών αλυσίδων στην οδό Τσιμισκή στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων με αίτημα την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Δημήτρης Μπελόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι “κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας”, τονίζοντας ότι η κατάργησή της θα έχει ως συνέπεια “την υλοποίηση των αξιώσεων των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα συνοδεύεται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ”.

Μικροένταση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Βίντεο του thestival.gr:

Διαμαρτυρία και στα Χανιά

Διαφορετικό ήταν το σκηνικό στα Χανιά, όπου άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στους δρόμους προς το παλιό λιμάνι και κλειστά παρέμειναν σε άλλα σημεία.

Τα περισσότερα καταστήματα που άνοιξαν βρίσκονται στις οδούς Σκαλίδη και Χατζημιχάλη Γιάνναρη, στην οδό Χάληδων καθώς και στους πεζόδρομους κοντά στο παλιό λιμάνι.

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασαν για ακόμα μια φορά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο του Κάτολα.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό κατά της κατάργησης της αργίας τις Κυριακές ενώ διένειμαν φυλλάδια σε πολίτες και καταστηματάρχες.

“Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν αποδίδει ούτε στις επιχειρήσεις αλλά ούτε και στους εργαζόμενους”, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης.

“Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα πολυεθνικών και όχι των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.

Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν ταχθεί ακόμα ο σύλλογος κρεοπωλών Χανίων καθώς και ο σύλλογος της δημοτικής αγοράς της πόλης.

Στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και η ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης διεκδικώντας τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα