ΣΔΟΕ: Τι αλλάζει στο ‘κυνήγι’ της αδήλωτης εργασίας

ΣΔΟΕ: Τι αλλάζει στο ‘κυνήγι’ της αδήλωτης εργασίας
Συνέντευξη τύπου από εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την εξάρθρωση διεθνούς οργάνωσης παρασκευής και διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών χαπιών Captagon, την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ενισχύεται το νομικό πλαίσιο για τη γρήγορη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων

Ενισχύεται και αναβαθμίζεται η συνεργασία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας τις επόμενες ημέρες, την οποία επεξεργάστηκαν από κοινού το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας «οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, κατά τη διενέργεια ελέγχων, φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. Για τη γρήγορη αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, κρίθηκε ως απαραίτητη η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες».  

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία το άρθρο 15 του ν.4144/2013 που αφορά στην διαδικασία ειδικού ελέγχου για την αδήλωτη εργασία αντικαθίσταται ως εξής :

1. Τα έγγραφα, βιβλία, πιστοποιητικά και πάσης φύσεως άδειες, καθώς και κάθε στοιχείο, που με οποιαδήποτε διάταξη νόμου ή υπουργικής απόφασης προβλέπεται ότι επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα ελεγκτικά όργανα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του Σ.ΕΠ.Ε., επιδεικνύονται υποχρεωτικά και στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. και στους ελεγκτές της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., στο πλαίσιο των ελέγχων που θα διενεργούνται.

2. Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. και της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., ύστερα από τη διενέργεια του ελέγχου του άρθρου 14, υποχρεούνται να συντάξουν και στη συνέχεια να υποβάλουν τη σχετική έκθεση, με τα αποτελέσματα του ελέγχου, στις υπηρεσίες, που είναι κατά περίπτωση αρμόδιες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων. Οι πράξεις επιβολής κυρώσεων του προηγούμενου εδαφίου κοινοποιούνται υποχρεωτικά στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. και στην Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., κατά περίπτωση.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, καθορίζεται και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται ο τρόπος ενημέρωσης η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριακών στοιχείων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ., την Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα