Αντικειμενικές Αξίες: Έρχονται οριζόντιες μειώσεις έως 20%

Αντικειμενικές Αξίες: Έρχονται οριζόντιες μειώσεις έως 20%
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Eurokinissi

Τι εισηγείται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο η αρμόδια 11μελής επιτροπή. Τι περιλαμβάνεται στο πόρισμα που παρέδωσε. Όλο το σχέδιο. Τι θα γίνει με την απόφαση του ΣτΕ

Οριζόντιες μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εντός του εύρους 5%-20% εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η αρμόδια 11μελής επιτροπή που είχε συσταθεί για αυτόν τον σκοπό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής – τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών – προτείνεται:

– Μείωση 5% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις «φθηνές» περιοχές

– Μείωση 15%-20% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις «μεσαίες» περιοχές

– Μείωση 10% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις «ακριβές» περιοχές

Να σημειωθεί εδώ πως μια περιοχή χαρακτηρίζεται:

– Φθηνή, για αξίες έως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό

– Μεσαία, για αξίες άνω των 1.000 ευρώ και έως 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό

– Ακριβή, για αξίες άνω των 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό

Για να επιτευχθούν οι ανωτέρω εισηγήσεις και να συσταθεί το γρηγορότερο δυνατόν το απαραίτητο πόρισμα, η 11μελής επιτροπή προχώρησε στον διαχωρισμό όλων των περιοχών της Αττικής, σε οκτώ διαφορετικές ζώνες, ανάλογα με τις ισχύουσες τιμές, ως εξής:

 – 600- 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

1.050- 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

1.550- 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

2.050- 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

2.550- 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

3.050- 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

3.550- 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

4.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και άνω

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Να σημειωθεί εδώ πως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας απέναντι στους δανειστές η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έως την 1η Ιανουαρίου 2017. Ωστόσο πλέον το πιθανότερο σενάριο θέλει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στην αναπροσαρμογή εντός του 2016.

Ωστόσο η αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι αποφάσεις του υπουργείου θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται εδώ πως το ΣτΕ ζητά αναδρομική προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τις 21 Μαΐου του 2015.  

Ανεπηρέαστος ο ΕΝΦΙΑ, αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις

Βάσει της απόφασης του ΣτΕ, στο μικροσκόπιο τίθενται όλες οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μετά την 21η Μαΐου, όπως μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και γονικές παροχές, καθώς η αντικειμενική τιμή καθορίζει και τους φόρους, αλλά και τις αμοιβές των συμβολαιογράφων.

Μείζον ζήτημα ανακύπτει και σε ό,τι αφορά στο μέτωπο των πλειστηριασμών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν παγωμένοι. Το τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς που θα διενεργηθούν από εδώ και στο εξής, αυτό παραμένει ακόμη ερωτηματικό.Ωστόσο την ίδια ώρα πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως από την απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015.

«Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει και αυτό γιατί υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015», τονίζουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Η επιτροπή

Τη σύσταση της 11μελούς επιτροπής προέβλεπε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είχε εκδοθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου.Βάσει της απόφασης του υπουργού, το πόρισμα της επιτροπής έπρεπε να παραδοθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο το αργότερο έως σήμερα,22 Δεκεμβρίου, όπερ και εγένετο. Βασική «αποστολή» της επιτροπής ήταν η εμπεριστατωμένη και διεξοδική διερεύνηση όλων των στοιχείων και δεδομένων που αφορούν στην αγορά ακινήτων των περιοχών  που ανήκουν στη «φορολογική» περιφέρεια Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα