Άλλα τρία σταθερά βήματα προς την «κανονικότητα»

Άλλα τρία σταθερά βήματα προς την «κανονικότητα»
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρεί από το ξενοδοχείο μετά το τέλος της συνάντησης του με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017. Οι επαφές με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, συνεχίζονται ώστε να προετοιμάσουν τη συμφωνία η οποία θα τεθεί προς επικύρωση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Αναβάθμιση της οικονομίας από την S&P την Παρασκευή , κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και μια νέα , «καθαρή» έξοδος στις αγορές , φέρνει το επόμενο 10ήμερο για την ελληνική οικονομία

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα τη τρίτης αξιολόγησης, εν μέσω αντιδράσεων για την διάταξη για τις απεργίες, της περικοπής κάποιων πολυτεκνικών επιδομάτων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο δημόσιο από την 1η Μαΐου.

Παράλληλα βέβαια η διαπραγματευτική ομάδα θα τρέχει παράλληλα και τα προαπαιτούμενα που δεν χρειάζονται νομοθέτηση για τα οποία εκκρεμεί μόνο η έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Όλα αυτά ώστε να συμπληρωθεί χωρίς κενά η έκθεση συμμόρφωσης της Ε.Ε., με την οποία θα πιστοποιείται ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει και τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα είναι αρκετά πιο εύκολα.

Την Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης η ομάδα εργασίας του Eurogroup προκειμένου να μπει η τελευταία υπογραφή για την Τρίτη αξιολόγηση πριν το θέμα πάρει την τελική του κρίση από το συμβούλιο των υπουργών.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής o οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναμένεται να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για την Ελληνική οικονομία αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας τουλάχιστον κατά μια βαθμίδα από την βαθμίδα Β – στη Βαθμίδα Β δίνονται ένα σαφές σήμα στις αγορές.

Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κλείσουν και επίσημα την τρίτη αξιολόγηση και θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δις ευρώ. Ως γνωστό από τα χρήματα αυτά, 3,3 δις ευρώ θα διατεθούν για τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους το πρώτο τρίμηνο, 1,5 δις για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και 1,9 δις ευρώ για τον «κουμπαρά» των 17-18 δις που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Ήδη, μαζί με τα 3 δις που αντλήθηκαν από τις αγορές μέσω του πενταετούς ομολόγου η Ελλάδα έχει σχηματίσει ένα απόθεμα ρευστότητας κοντά στα 4,5 με 5 δις ευρώ.

Από τις 22 του μήνα και μετά θα είναι θέμα ημερών η νέα έξοδος στις αγορές για επταετές ομόλογο από όπου η Ελλάδα θα αντλήσει περίπου 3 δις ευρώ, κάνοντας την πρώτη δοκιμαστική μεν αλλά «καθαρή» έξοδο στις αγορές. Τούτο διότι αυτή η έκδοση θα είναι ένα εντελώς νέο ομόλογο που δεν θα αντικαθιστά προηγούμενους τίτλους όπως το πενταετές του Ιουλίου και το swap των 30 δις ομολόγων του PSI στο τέλος του 2017.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι από το Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να χαράξουν και την πορεία για τις συζητήσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα του προγράμματος και την διαβούλευση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα