Ανάσα σε χιλιάδες αγρότες για δάνεια και οφειλές σε ΟΓΑ και εφορία

Ανάσα σε χιλιάδες αγρότες για δάνεια και οφειλές σε ΟΓΑ και εφορία
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου SOOC

Θέμα ημερών σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα απ' το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το να ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών που απευθύνεται σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς

Εντός τον επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα όπου χιλιάδες αγρότες δανειολήπτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνεια τους, πετυχαίνοντας διαγραφή κεφαλαίου μέχρι και 60%, 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι οφειλές που θα μπορούν να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση αφορούν χρέη αγροτών προς την εφορία, για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κλπ).

Στη σχετική ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς που έχουν λάβει αγροτικό δάνειο από την πρώην ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες και εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31-12-2017.

Η ρύθμιση δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα ολικής εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού εντός του τριμήνου, με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται μέχρι και 60%. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, θα μπορεί να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό μέχρι και σε 10 χρόνια (120 δόσεις), με το κεφάλαιο να διαγράφεται κατά 40%.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, η οποία αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στα κατά τόπους Κέντρα-Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού καθώς και στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH.

Αποστόλου: Να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία

Κάλεσμα στους δανειολήπτες αγρότες «να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, γιατί στενεύουν τα περιθώρια», απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Χαρακτήρισε, τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως τη «σοβαρότερη παρέμβαση που έχει γίνει έως σήμερα στο σύνολο των οικονομικών δεδομένων του αγρότη γιατί όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά τις υποχρεώσεις του αλλά θα του δώσει και πάλι τη δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών του».

Προέτρεψε όσους αγρότες έχουν οφειλές να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «ο εκκαθαριστής υποχρεούται να καταφύγει είτε σε νομικές ενέργειες είτε στην πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε fund» κάτι που όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός «μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για το χώρο».

Συμπλήρωσε πως «για αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για όλες αυτές τις οφειλές που θα μπουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς και για όλες τις υπόλοιπες οφειλές που υπάρχουν στη PQH οι οποίες δεν μπαίνουν σε αυτή τη ρύθμιση»

Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι «οι υπόλοιπες οφειλές του αγροτικού χώρου που βρίσκονται στη διαχειριστική επιμέλεια του εκκαθαριστή αφορούν στις ιδιωτικές και συνεταιριστικές μονάδες». «Αυτό που απασχολεί το υπουργείο μας είναι ότι όσες από αυτές μπορούν να λειτουργούν ανταποκρινόμενες στα λειτουργικά τους έξοδα να συνεχίσουν να λειτουργούν», είπε, προθέτοντας πως «δεν θέλουμε σε μια περίοδο που βγαίνουμε από την κρίση να σταματήσουν να λειτουργούν τέτοιες μονάδες» και σημείωσε ότι «είμαστε σε επαφή για αυτό το θέμα με τον εκκαθαριστή».

Ο κ. Αποστόλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία της αγροτικής περιουσίας των συνεταιριστών οργανώσεων που είναι εκτός δράσης, λέγοντας ότι «ήδη 13 βρίσκονται σε εκκαθάριση» και πως έχει ήδη «δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, (Από PQH, Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της περιουσίας, μέσω του ΟΔΙΑΓΕΠ, που τον έχουμε συστήσει γι΄ αυτό το σκοπό».

Κουρμούσης: «Ο κάθε αγρότης θα πληρώνει μόνο αυτά που μπορεί»

«Ο κάθε αγρότης θα πληρώνει αυτά που μπορεί» δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Υποστήριξε πως στη ρύθμιση εισάγεται η αρχή της βιωσιμότητας, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα και τα έξοδά του «και μόνο ότι απομένει στο τέλος, ως περίσσευμα, θα αξιοποιείται για να πληρωθούν τα χρέη».

Μόλις ο ΟΓΑ επιβεβαιώσει τα χρέη του 2016, κάτι που όπως είπε ο ίδιος «είναι θέμα ημερών», θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα, «όπου κάθε αγρότης ή οι λογιστές που διαχειρίζονται τα έγγραφά να μπουν στην πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXIS NET και να κάνουν την αίτηση για να ρυθμίσουν τα χρέη προς εφορία, τον ΟΓΑ και τις τράπεζες που έκλεισαν και πλέον διαχειρίζονται από τον PQH».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρμούσης, στην ειδική πλατφόρμα υπάρχουν ήδη σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και όλες οι σχετικές πληροφορίες, προερχόμενες από είτε από το TAXIS NET, είτε από τον ΕΦΚΑ, είτε από το τραπεζικό σύστημα είτε από την εφορία. Έτσι, ο δικαιούχος της ρύθμισης το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να συμπληρώσει τα στοιχεία που τον αφορούν και δεν βρίσκονται ήδη μέσα στο σύστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα