Ανάβουν πράσινο για το μέγα swap ομολόγων και τρέχουν για προαπαιτούμενα

Ανάβουν πράσινο για το μέγα swap ομολόγων και τρέχουν για προαπαιτούμενα
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Θέμα ημερών γίνεται το swap ομολόγων αξίας 29,7δις ευρώ από ομόλογα του PSI ενώ αναζητούνται γρήγορες λύσεις για τα ανοιχτά προαπαιτούμενα

Μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επομένης θα ξεκινήσουν ανταλλαγές 20 μικρών σε αξία παλιών εκδόσεων ομολόγων του PSI ονομαστικής αξίας περίπου 30 δις ευρώ με τέσσερις νέες εκδόσεις με μεγαλύτερη ρευστότητα. Ο στόχος της ανταλλαγής είναι προφανής: Να κυκλοφορήσουν στην αγορά «νέα» ομόλογα με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και άρα χαμηλότερη απόδοση.

Παράλληλα με το swap το Yπουργείο Oικονομικών θα αποκαταστήσει με σχετικά μικρό ρίσκο ( αφού τα νέα ομόλογα θα πάρουν σε μεγάλη πλειοψηφία οι κάτοχοι των παλιών και απαξιωμένων τίτλων ) ένα μέρος της αγοράς ομολόγων όπου πλέον θα γίνονται συναλλαγές προσελκύοντας νέους επενδυτές Τούτο διότι , πλέον , θα αρχίσει να υπάρχει μια καμπύλη επιτοκίων για τους ελληνικούς τίτλους. Η διαβούλευση με τους θεσμούς για το θέμα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και οι θεσμικοί επενδυτές ( κυρίως οι τράπεζες ) έχουν επίσης συμφωνήσει και περιμένουν την κίνηση του ΟΔΔΗΧ για να τοποθετηθούν στους νέους τίτλους.

 Από την στιγμή που θα ανακοινωθεί η ανταλλαγή τα παλιά ομόλογα θα πρέπει να αλλάξουν με καινούργια σε λίγες μέρες για να αποφευχθούν απότομες διακυμάνσεις σε τιμές και αποδόσεις.

 Μετά και το ξεκαθάρισμα των θέσεων από την ΕΚΤ σε ότι αφορά την συνέχιση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης και για το επόμενο διάστημα πλέον ο δρόμος έχει ανοίξει και ο ΟΔΔΗΧ περιμένει την πολιτική εντολή από το υπουργείο οικονομικών για να αρχίσει την συναλλαγή.

Τροχάδην και για τα προαπαιτούμενα

Εκτός από το μέτωπο των αγορών το οικονομικό επιτελείο θέλει να προχωρήσει τα πράγματα και στο πεδίο της αξιολόγησης Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Oικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολύ τεχνική δουλειά που θα πρέπει να γίνει πριν κλείσει η Τρίτη αξιολόγηση παρά το ευνοϊκό κλίμα.

Μέσα στην εβδομάδα το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να ετοιμάσει την τροπολογία για τις συνέπειες που θα έχουν όσοι εφεξής παρεμποδίζουν την διενέργεια πλειστηριασμών. Στόχος είναι να πειστούν οι συμβολαιογράφοι να διακόψουν την αποχή τους και να μπορέσει να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών για την οποία υπάρχει τεράστια πίεση και από την ΕΚΤ και από το ΔΝΤ.

Το δεύτερο μέτωπο που θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της Commission είναι το πακέτο των μονάδων της ΔΕΗ που θα πουληθούν σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος ώστε να μειωθεί κατά 40% το δυναμικό που παράγει η Δημόσια Επιχείρηση με καύσιμο τον λιγνίτη.

Το τρίτο μεγάλο θέμα είναι οι αποκρατικοποιήσεις μετά την προειδοποιητική επιστολή της Lamda Development για το Ελληνικό και την καθυστέρηση που καταγράφεται στην σύσταση και λειτουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα αναλάβει 13 δημόσιες επιχειρήσεις με στόχο να βελτιώσει τα οικονομικά τους. Η σύσταση της συγκεκριμένης εταιρίας θα ενεργοποιήσει επί της ουσίας και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Η εντολή και σε αυτό το θέμα είναι να υπάρξουν γρήγορα λύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα