Από “ασφυξία” απειλούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις

Από “ασφυξία” απειλούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις
Eurokinissi

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της βελγικής Le Soir για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τι προτείνεται ως ύστατη λύση για άμεση οικονομική ανάκαμψη

Με την ελπίδα να αποκαταστήσουν το όνομα “Ελλάδα” η βελγική εφημερίδα “Le Soir” αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στο πρώτο μέρος του δημοσιεύματος με τίτλο Από ασφυξία απειλούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, γίνεται περιγραφή της ελληνικής οικονομίας μέσα από δηλώσεις διαφόρων Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι απαριθμούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα: την εντατική και βιαστική νομοθέτηση, τη φοροδιαφυγή, την παχυσαρκία του δημοσίου τομέα, τον λαβύρινθο της πληθωρικής και αρπακτικής διοίκησης.

Το δεύτερο μέρος του δημοσιεύματος αναφέρεται στα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της εταιρείας συμβούλων “McKinsey” για την ελληνική οικονομία.

Η μελέτη συνιστά ριζικές αλλαγές στη χώρα μας, όπου το 93% είναι μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προτείνει τη “ρήξη με τη μισθωτή εργασία”, παραθέτει κατάλογο με τους υποσχόμενους τομείς ( τουρισμός, υποδομές των λιμανιών, ενέργεια, βιομηχανία τροφίμων).

Προβλέπει, επίσης, πως απαιτούνται επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος δεκαετίας, ποσό εφικτό χάρη στα 20 δισ. ευρώ που διατίθενται από κοινοτικούς πόρους, και εκ των οποίων μόνο τα 8 δισ. έχουν εκταμιευθεί.

Η Επιτροπή οφείλει από την πλευρά της να δημοσιεύσει στα μέσα Απριλίου ένα “στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα” το οποίο θα αντισταθμίσει τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί προκειμένου να δοθεί το δάνειο των 130 δισ. ευρώ, σχολιάζει το άρθρο.

Και καταλήγει αναφέροντας πως οι ειδικοί της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δέχθηκαν σκληρή κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή κλείνουν τα μάτια στην εξαθλίωση της χώρας και επειδή επιβάλουν μια αδιέξοδη δημοσιονομική πειθαρχία “χωρίς προοπτική”.

Στο τρίτο μέρος του δημοσιεύματος, γίνεται αναφορά στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών, η οποία αν και ανακαινίστηκε με κοινοτικούς πόρους το 2000, “μοιάζει σήμερα με την Ελλάδα”.

Βρίσκεται κοντά στην Ομόνοια, όπου οι αναρχικοί, η ριζοσπαστική αριστερά και τα εναλλακτικά κινήματα συμβιώνουν με τους παράνομους μετανάστες. Η όψη της σχολής είναι γεμάτη γκράφιτι, οι υπέροχες αίθουσές της δεν χρησιμοποιούνται.

Έλλειψη χαρτιού και κακή συντήρηση υπολογιστών, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η σχολή διαθέτει περίπου 500 φοιτητές, ενώ κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Αρχιτεκτονικής διδάσκουν, όπως ο ειδικός στην Ακρόπολη Μανώλης Κορρές. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί ένα από τα δημοφιλή επαγγέλματα πλέον, καθώς μόνο το 30% από τους 20 χιλιάδες αρχιτέκτονες διαθέτει ακόμα πελατεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα