Αποκαλύψεις για 'Σχέδια Β': Δύο μυστικές αποστολές για έκδοση νομίσματος

Στιγμιότυπα από την συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής,για την απόφαση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος μετά από σχετική πρόταση της Κυβέρνησης.Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος η αποδοχή ή όχι της πρότασης των θεσμών της Ε.Ε προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική συμφωνία με την χώρα,Κυριακή 28 Ιουνίου 2015  (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπα από την συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής,για την απόφαση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος μετά από σχετική πρόταση της Κυβέρνησης.Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος η αποδοχή ή όχι της πρότασης των θεσμών της Ε.Ε προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική συμφωνία με την χώρα,Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η ομάδα, που μιλούσε με τη Μόσχα έκανε τις συναντήσεις με εταιρίες εκτύπωσης. Είχαν γίνει, επίσης, και αποστολές στη Λ. Αμερική για προμήθεια καυσίμων, φαρμάκων και μοσχαρίσιου κρέατος

Πληθώρα σχεδίων Β κυοφορούνταν στις τάξεις της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Μεταξύ αυτών, ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτό αποκαλύπτει η Καθημερινή, τονίζοντας ότι η ομάδα απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του δημοσίου στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει - επανειλημμένως- τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι η αντίδραση, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs ή ακόμα χειρότερα με πιστώσεις σε ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα, θα ήταν εκρηκτική. Έτσι επικράτησε, σε πολύ προκαταρκτικό επίπεδο, η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Επιπλέον είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.

Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πολύ πρώιμη φάση. Φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βαρουφάκης: Υπήρχε σχέδιο Χ για την οικονομία. Το Βερολίνο "έκοψε" βοήθεια από την Κίνα

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Τι μου είπε ο Ντάισελμπλουμ στο αυτί

'Καρφιά' κυβέρνησης κατά Λαφαζάνη για Νομισματοκοπείο

ADVERTISING

SHARE: