Απρίλιος, ο μήνας των παθών

Απρίλιος, ο μήνας των παθών

Από απόσταση θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς. Επιστρέφουν το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.Συνάντηση θα έχουν αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο οι Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε

Η αδιαλλαξία του ΔΝΤ δυναμίτισε και το χθεσινό δείπνο με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες. παρατείνοντας έτσι την αβεβαιότητα για την δεύτερη αξιολόγηση αρκετά μετά το Πάσχα.

Παρά τη συμβιβαστική διάθεση του επιτρόπου Μοσκοβισί, οι άνθρωποι του Ταμείου επέμειναν ότι τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019 θα πρέπει να συμφωνηθεί από τώρα και να εφαρμοστούν σε μια «δόση».

Τα επιχειρήματα του ΔΝΤ είναι ότι αφενός η Ελλάδα, παρά τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και της ΕΕ, δεν θα καταφέρει να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς όλα τα πρόσθετα μέτρα και αφετέρου ότι το 2019 είναι χρονιά προεκλογική και άρα υπάρχει ο κίνδυνος ο εκλογικός κύκλος να καθυστερήσει ή να αναστείλει την εφαρμογή τους.

Η ελληνική αποστολή επεσήμανε ότι η εφαρμογή των μέτρων σε μια δόση θα υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να πληρώσει μέσα σε ένα χρόνο περίπου ένα τίμημα περίπου 10 δισ ευρώ (5,5 % του ΑΕΠ) από τα παλιά και τα νέα μέτρα χωρίς να υπάρχει λόγος. Τούτο διότι, με βάση τις ελληνικές εκτιμήσεις, η οικονομία μπορεί να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς καθόλου νέα μέτρα.

Στην επιμονή του ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά απάντησε επιμένοντας να τηρηθεί, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περί ταυτόχρονης υλοποίησης αντίμετρων ίσων με τα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν για το 2019.

Ότι δηλαδή αν το Ταμείο επιμείνει στην λήψη μέτρων 2%, θα πρέπει να συμφωνηθούν από τώρα και μέτρα ελάφρυνσης 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ ευρώ) που θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα. Εκεί η συζήτηση γύρισε στους υπολογισμούς για ποσά και είδος μέτρων, που μπορεί να πάρει η ελληνική πλευρά.

Πάντως η ελληνική αποστολή, φάνηκε να επιμένει σε μέτρα με «κοινωνικό πρόσημο» όπως λέγεται, δηλαδή μέτρα αύξησης των δαπανών σε επιδόματα και βοηθήματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων χωρίς σαφή αντίκτυπο για την πραγματική οικονομία, κάτι που θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη.

Στο δείπνο συζητήθηκε και το εργασιακό για να προκύψει για άλλη μια φορά διαφωνία, με το ΔΝΤ να επιμένει στο θέμα των αλλαγών για τις ομαδικές απολύσεις, παρότι η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί την αναβολή της συζήτησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το tweet του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ περί «καλής προόδου», μετά το δείπνο έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι προέδρευε ο ίδιος της άτυπης αυτής συνάντησης σε μια δύσκολη στιγμή για εκείνον προσωπικά.

Τούτο, διότι λίγες ώρες νωρίτερα στην ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο όπου αρνήθηκε να παραστεί οι ευρωβουλευτές ζητούσαν επιτακτικά την παραίτηση του μετά από αντίστοιχα αιτήματα και μελών του Eurogroup.

Το θέμα της προεδρίας του Eurogroup σε συνδυασμό και με το ελληνικό πρόβλημα, αναμένεται να απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση που θα έχει ο κ. Ντάισελμπλουμ με τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο. Εκεί ο Ολλανδός πολιτικός θα καταλάβει αν έχει ακόμη την στήριξη της Γερμανίας ή θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, δημιουργώντας άλλο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα.

Πού βρισκόμαστε

Στην παρούσα φάση το Eurogroup της Μάλτας δεν μπορεί ούτε καν δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, αφού από Δευτέρα μεσολαβεί η Μεγάλη Εβδομάδα για Ορθόδοξους και Καθολικούς και αμέσως μετά (21-23 Απριλίου) πραγματοποιείται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι ψαλίδιζαν χθες τις προσδοκίες για το τι μπορεί να γίνει και στις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι είναι αυστηρά καθορισμένο τόσο η θεματολογία όσο και οι συμμετέχοντες. Με άλλα λόγια δεν θα μπορεί εύκολα να συζητηθεί το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης.

Το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά στο άτυπο Eurogroup της Βαλέτας, με βάση αυτές τις πληροροφορίες, είναι η επαναβεβαίωση της προόδου που θα κρατήσει τις διαπραγματεύσεις Αθήνας Θεσμών ζωντανές και το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου επιστρέφουν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις από απόσταση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια απάντηση θα δοθεί στην ζημιά για την πραγματική οικονομία, η οποία καταγράφει ήδη ένα χαμένο τρίμηνο και προσδοκά σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να μην χαθεί και το εξάμηνο.

(πηγή φωτογραφίας: sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα