Άρθρο Παναγιώτη Λαφαζάνη στο News 247: Το μέγα σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Άρθρο Παναγιώτη Λαφαζάνη στο News 247: Το μέγα σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσιάζει το βιβλίο του Νίκου Ιγγλέση με τίτλο "Η επανάσταση του GREXIT - Το σχέδιο" την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ ζητά την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, υπστηρίζοντας ότι και η χειρότερη αποικία δεν είχε ποτέ γνωρίσει όσα συμβαίνουν επί κυβέρνησης Τσίπρα

του Παναγιώτη Λαφαζάνη*

Η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο, το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία.

Κι αυτό διότι το ελληνικό Δημόσιο απώλεσε από αυτήν την κεφαλαιοποίηση το μυθώδες ποσό των, περίπου 40 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που πετσοκόβονται εκ νέου οι συντάξεις, έχασαν περίπου 2 δισ. και εξαερώθηκαν πολλά δισ. ευρώ των μικροεπενδυτών και των μικροομολογιούχων των τραπεζών, με τους τελευταίους να βλέπουν να κουρεύονται υποχρεωτικά μέχρι 90% τα ομόλογά τους.

Και όλα αυτά για να περάσουν σχεδόν “τζάμπα”, μόνο με περίπου 5 δισ.(!) και οι 4 συστημικές τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια και κυρίως στα χέρια ξένων και εν πολλοίς άγνωστων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, όταν έχουν πέραν των άλλων ίδια κεφάλαια 24 δισ. και ενεργητικό κοντά στα 340 δισ.

Το Δημόσιο με την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του 2013 είχε τοποθετήσει στις τράπεζες περίπου 40 δισ. (25 δισ. σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και 14 δισ. σε funding gap για την εκχώρηση δωρεάν και με προίκα της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς και του ΤΤ στην Eurobank).

Όταν όλοι μαζί τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλαμε το σκάνδαλο αυτής της ανακεφαλαιοποίησης, οι κυβερνώντες μάς έλεγαν ότι τα χρήματα αυτά θα τα ανακτούσε το Δημόσιο στην πορεία με την εξυγίανση των τραπεζών.

Με την τρίτη, διάτρητη ανακεφαλαιοποίηση, όμως, της κυβέρνησης Τσίπρα τα ποσά αυτά χάθηκαν δια παντός. Το ΤΧΣ υποχρεώθηκε με φωτογραφική τροπολογία νύκτας να μετάσχει στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ανακεφαλαιοποίησης, προσφέροντας κι άλλα 6 περίπου δισ., σε εξευτελιστικές τιμές μετοχών, που μεθοδεύτηκαν στο παρασκήνιο από τα ξένα funds και οι οποίες έφταναν το ανύπαρκτο 0,01 ευρώ ή και 0,02 ευρώ ανά μετοχή! Τα ποσά, έτσι, που είχε βάλει το Δημόσιο, περίπου 40 δισ., έκαναν φτερά! Το ποσοστό του Δημοσίου (μέσω ΤΧΣ) στις τράπεζες κατέβηκε από 85,77% στο 19,25%. Οι τράπεζες πέρασαν σε ιδιωτικά χέρια και κυρίως ξένα χέρια. Το μέγα σκάνδαλο και το πολιτικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της χώρας συνετελέσθη. Η σιωπή των κυρίαρχων Μέσων για τη μεγάλη κλοπή επιβεβαιώνει τη διαπλοκή και ότι το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο με τις εγχώριες διακλαδώσεις του είναι το μεγάλο αφεντικό.

Το μεγάλο σκάνδαλο, όμως, της ανακεφαλαιοποίησης ήταν μόνο η πρώτη πράξη. Η δεύτερη πράξη ήταν ο νόμος-έκτρωμα που ψήφισε “εξπρές” αμέσως μετά η Βουλή, με βάση τον οποίο τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, το 50% των συνολικών δανείων των τραπεζών, πέρασαν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια. Τα ξένα κερδοσκοπικά funds με το ένα χέρι πήραν τζάμπα τις τράπεζες και δίνουν στο άλλο χέρι τους κοψοχρονιά τα “κόκκινα” δάνεια για να τα διαχειριστούν κατά το δοκούν, μέχρι εκπλειστηριασμού επιχειρήσεων και ακινήτων. Τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια βάζουν, έτσι, υπό τον έλεγχό τους ένα με γάλο μέρος, σχεδόν το σύνολο, της ιδιωτικής οικονομίας και περιουσίας. Σε πρώτη φάση, όπως λέει ο νόμος, τα “κόκκινα” δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά δάνεια πλην πρώτων κατοικιών και μετά τις 15 Φλεβάρη τα “κόκκινα” στεγαστικά και καταναλωτικά, ακόμη και εκπλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ταυτόχρονα, αμέσως μετά τις γιορτές, έρχεται ο νέος νόμος-έκτρωμα που μεταφέρει σε ένα υπερταμείο, υπό τον ουσιαστικό έλεγχο των πιστωτών, όλη τη δημόσια περιουσία (ακίνητα, μετοχές, ΔΕΚΟ κλπ) υποθηκευμένη και προς εκποίηση.

Και η χειρότερη αποικία δεν είχε ποτέ γνωρίσει, ταυτόχρονα, την παράδοση της νομισματικής κυριαρχίας, την εκχώρηση σε ξένους των τραπεζών της, τη μεταβίβαση του συνόλου, σχεδόν, της ιδιωτικής οικονομίας και περιουσίας στα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια και του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές της προς εκποίηση.

Και υπό στρατιωτική κατοχή να ήταν η Ελλάδα θα είχε καλύτερη μεταχείριση. Φαίνεται, όμως, ότι η πολιτική και οικονομική τροϊκανή κατοχή είναι χειρότερη!

Η Λαϊκή Ενότητα δεν πρόκειται να ξεχάσει το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης. Το σκάνδαλο αυτό, αφετηρία για το γενικό ξεπούλημα της χώρας, δεν πρόκειται να “κουκουλωθεί”. Θα κυνηγήσουμε τη διαλεύκανσή του και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών μέχρι τέλους. Ζητάμε την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ενώ θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, θεσμικές και, αν χρειαστεί, δικονομικές, για να λάμψει η αλήθεια και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Και θα πληρώσουν.

Το κυριότερο, μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή με τη συμπαράταξη όλων των αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων γίνεται σήμερα αναγκαία όσο ποτέ για την επιβίωση της χώρας, του λαού και κυρίως, για την προοπτική της νεολαίας.

*επικεφαλής της ΛΑΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα