Ασφαλιστικό: Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Ασφαλιστικό: Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Η «μητέρα των μαχών» το ασφαλιστικό. Διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου. Οι βασικοί άξονες της πρότασης Κατρούγκαλου, όπως πρόκειται να παρουσιαστούν σήμερα

Τους βασικούς άξονες της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, προτίθεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και στα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι διαδοχικές και στόχο έχουν να αναδείξουν την κυβερνητική πρόταση, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, για την τελική φάση αυτής της τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

Η αρχή έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στις 11 το πρωί με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη. Μία ώρα μετά, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη. Αμέσως μετά, για τις 12 και μισή είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τους κυρίους Κώστα Μπαργιώτα και Γιώργου Αμυρά, εκ μέρους του Ποταμιού, μιας και ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Σταύρος Θεοδωράκης λείπει εκτός Αθήνας. Η συνάντηση με τον γραμματέα του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στη μία μετά το μεσημέρι, ενώ στις δύο και μισή, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  Φώφη Γεννηματά.

Το πιο σημαντικό ραντεβού, που έχει κλείσει το υπουργείο Εργασίας, είναι αυτό που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Εάν ο προγραμματισμός της κυβέρνησης δεν ανατραπεί από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, στόχος είναι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό να κατατεθεί στη Βουλή, έως τις 25 Ιανουαρίου και να ψηφιστεί έως τις 5 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πρόταση σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, θέτει την τετραετία ως όριο για την ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης. Διατηρεί την «κόκκινη γραμμή» για μη περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις στις επικουρικές, από τα 170 ευρώ και άνω. Πιο αναλυτικά, οι βασικοί άξονες της πρότασης Κατρούγκαλου, όπως πρόκειται να παρουσιαστούν σήμερα, έχουν ως εξής:

*Κύρια σύνταξη

Προτείνεται νέος τρόπος υπολογισμού, που θα προκύπτει από το σύνολο τους εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και θα έχει κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης. Το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος θα προκύπτει από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, από τα χρόνια εργασίας και από το ποσοστό αναπλήρωσης. Το συγκεκριμένο ποσοστό εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 65%, στην καλύτερη περίπτωση.

*Εθνική σύνταξη

Το ποσό της εθνικής σύνταξης θα ορίζεται στα 384 ευρώ σήμερα και θα χορηγείται για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η χρηματοδότησή της θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προϋπόθεση χορήγησης είναι να έχουν συμπληρωθεί 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 έτη).

*Ασφαλιστικές εισφορές

Η ελληνική πρόταση θέλει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα και των εισφορών των εργαζομένων κατά μισή μονάδα. Ως αντίμετρο, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος (0,1%) στις τραπεζικές συναλλαγές.

*Πλαφόν

Προτείνεται να επιβληθεί πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις στα επίπεδα των 2.300 ευρώ, εάν πρόκειται για κύρια και των 3.000 ευρώ εάν πρόκειται για άθροισμα συντάξεων.

*Επικουρικές συντάξεις

Από το όριο των 170 ευρώ και άνω, υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν στοχευμένες περικοπές, οι οποίες μπορεί να υπερβούν και το 20%, ανά περίπτωση.

*Ενοποιήσεις Ταμείων

Δημιουργείται ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ, ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης.

Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika.gr:

Υπουργείο Εργασίας: Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης για 36.000 ανέργους του ΟΑΕΔ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με καθυστέρηση και κουτσουρεμένες οι προκαταβολές εξισωτικής 2015

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα