Αθήνα σε Σόιμπλε: Εμείς συζητάμε με τους θεσμούς, αλλά δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις

Αθήνα σε Σόιμπλε: Εμείς συζητάμε με τους θεσμούς, αλλά δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις

Πίσω από μία λιτή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ως προς τη γερμανική απαίτηση να αποφανθούν άμεσα οι θεσμοί για τις εξαγγελίες Τσίπρα, κρύβεται το μήνυμα ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης και δεν συντρέχει λόγος ειδικής αναφοράς για τη συμβατότητα. Δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις, εκτιμούν και κυβερνητικές πηγές

Το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης της δεύτερης αξιολόγησης και δεν συντρέχει λόγος ειδικής αναφοράς των Θεσμών σχετικά με τη συμβατότητα των πολιτικών, που εφαρμόζονται από το μνημόνιο, απαντά το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, που όπως φαίνεται, εκτός από την επιβολή σκληρών μέτρων, επιχειρεί να καθυστερήσει και τις διαπραγματεύσεις.

"Προφανώς όλα τα θέματα και οι μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης", ανέφερε η λιτή απάντηση στο πρωτοφανές αίτημα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Και κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι συμφωνούν από την πλευρά τους να αποφανθούν άμεσα οι Θεσμοί για τις εξαγγελίες, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα για το χρέος, προσθέτοντας ότι δεν θεωρούν πως θα υπάρξουν αντιρρήσεις ή προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ζήτησε για πρώτη φορά ειδική αξιολόγηση μέσα στην αξιολόγηση από τους Θεσμούς για το κοινωνικό μέρισμα των 617 εκ ευρώ που έχει εξαγγείλει από την προπερασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός και πρόκειται να μοιραστεί στις 22 του μήνα σε 1,6 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τούτο τη στιγμή που τουλάχιστον η πρόθεση για διανομή μερίσματος από το πλεόνασμα του… πλεονάσματος, είχε συζητηθεί με τους Θεσμούς από τις συναντήσεις του Νοεμβρίου και είχε γίνει κατ' αρχήν αποδεκτή ως πιθανότητα.

Ωστόσο το Βερολίνο έρχεται έξι μέρες μετά την αναγγελία των παροχών να ζητήσει εξηγήσεις «πατώντας» στο γεγονός ότι η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (875 εκατ. ευρώ) στο 1,1% του ΑΕΠ (1,91 δισ. ευρώ) είναι ακόμη πρόβλεψη, η οποία -αν ανατραπεί μέσω κάποιας αναθεώρησης- μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία του προγράμματος.

Εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, δηλώνουν από την πλευρά τους διπλωματικά οι Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα σχετικά, με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το εν λόγω πόρισμα των θεσμών είναι απαραίτητο ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, επανέλαβε τυπικά πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Γερμανία ζητά από τους θεσμούς να αξιολογήσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα

ADVERTISING

SHARE: