Attica Bank: Η Τράπεζα του αύριο και το σχέδιο για την κεφαλαιακή της ενίσχυση

ΤΡΑΠΕΖΑ ATTICA BANK (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΤΡΑΠΕΖΑ ATTICA BANK (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Απέναντι σε 580 πελάτες της  Αttica Bank, στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος,  η διοίκηση Π. Ρουμελιώτη- Θ. Πανταλάκη, περιέγραψε τους στόχους για την επόμενη μέρα. Στα προσεχώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Την «Attica Bank του αύριο» περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Θεοδ.Πανταλάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ,απέναντι σε εκατοντάδες πελάτες της Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τράπεζας, κ. Παν. Ρουμελιώτης, σκιαγράφησε τις συνθήκες που επικρατούν στον διεθνή στίβο και κατέγραψε τις αβεβαιότητες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη και την ΕΕ ανέφερε ότι το μέλλον τους εξαρτάται από την βούληση να προχωρήσουν γρήγορα στην αναδιάρθρωσή τους.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Η Attica Bank συνεχίζει την πορεία της προς το μέλλον με σιγουριά, πρωτοπορία και παραγωγικότητα

Σε ότι αφορά την Τράπεζα, η επόμενη άμεση πρόκληση που η διοίκηση της Τράπεζας αντιμετωπίζει είναι η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.

Η διοίκηση της Τράπεζας, εξετάζει πλήθος σεναρίων, με πρόσληψη προς τούτο του διεθνούς οίκου Rothschild και αναμένει τη σχετική εισήγηση χωρίς να έχει λάβει καμία τελική απόφαση μέχρι σήμερα.

Γενικότερα, για τον τραπεζικό τομέα ο κ. Ρουμελιώτης έθεσε ως την πλέον σημαντική πρόκληση το γεγονός ότι το πιστωτικό σύστημα της χώρας, εκτός των αναπτυξιακών προγραμμάτων και των επιδοτήσεων, πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί μέσω των χρηματοδοτήσεων, μετά την άρση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Για τη θέση και τις προοπτικές της Attica Bank, ο πρόεδρος της τράπεζας χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο γεγονός που δρομολογήθηκε εντός του εξαμήνου και υλοποιήθηκε στις 07/08/2017 τη μεταβίβαση, μέσω τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ποσού 1.331,2 εκατ. Ευρώ, με ταυτόχρονη κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της αύξησης του 2015 με 70 εκατ. Ευρώ.

Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, ενώ ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET 1) παραμένει σε υψηλά επίπεδα και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αγγίζει τα επίπεδα του 15%.

Εκτιμήσεις για οικονομία – αξιολόγηση

Αναφερόμενος στις προτάσεις Μακρόν, ο κ. Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία θα δυσκολέψει τις επερχόμενες συζητήσεις, αναφέροντας ειδικότερα ότι η μονοσήμαντη δημοσιονομική πειθαρχία καταδικάζει σε στασιμότητα την οικονομία της Ευρωζώνης και δεν αποτρέπει μελλοντικές επικίνδυνες κρίσεις.

Για τις εξελίξεις και τις προοπτικές μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης ( Moody’s, S&P, Fitch) αναβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας κα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ η χώρα για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, επανήλθε επιτυχώς στις αγορές με κοινοπρακτικό ομόλογο, στρατηγική την οποία πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον με στοχευμένες εκδόσεις.

-Για τη συνέχιση της θετικής αναπτυξιακής πορείας όπως τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, είναι πολύ σημαντικό, μεταξύ άλλων, να επιτευχθούν:

• Γρήγορα κλεισίματα των μελλοντικών αξιολογήσεων.

• Επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

• Αυστηρή εφαρμογή των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων επίλυσης εξωδικαστικών διαφορών και πτωχευτικού δικαίου.

• Επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης άσκησης ποιότητας ενεργητικού AQR των συστημικών τραπεζών από την ECB.

• Επιτάχυνση της αναμόρφωσης του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου.

• Περαιτέρω μείωση ή και εξάλειψη των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.

Προβλέψεις για επαρκή σαφήνεια στο συμφωνημένο πλαίσιο μεσο-μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους.

Μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, μέσω εξαγωγών και επενδύσεων.

Ενίσχυση των κλάδων της ελληνικής οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως τουρισμός, ενέργεια, τυποποίηση και μετασχηματισμός αγροτικών προϊόντων, νέες τεχνολογίες, καθώς και των εταιρειών εντάσεως εργατικού δυναμικού.

Θεόδωρος Πανταλάκης: Επικεντρωνόμαστε στις τραπεζικές δραστηριότητες που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα- δημιουργούμε εξειδικευμένα επιχειρηματικά κέντρα

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης αρχικά επισήμανε ότι η Attica Bank αντιμετώπισε αποτελεσματικά και με ταχύτητα προβλήματα που απασχολούν όλο τον κλάδο αποδεικνύοντας ότι το μέγεθός της δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο στην ανάπτυξή της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Δεν θα ήταν υπερβολικό να δηλώσουμε ότι μέχρι στιγμής η Attica Bank είναι η μόνη τράπεζα που έχει επιτύχει μέσω ενός καινοτόμου σχήματος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων..» συναλλαγή της οποίας «η δομή και η τεχνική της έχουν αναγνωρισθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο από τα θεσμικά όργανα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι η χρήση τους και από άλλες τράπεζες μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.»

Στη συνέχεια ο κ. Πανταλάκης ανέλυσε διεξοδικά τα οφέλη από την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1, 3 δισεκ. Και στάθηκε ιδιαίτερα στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου στις αρχές του 2018. Στόχος της αύξησης είναι να δημιουργήσει η Τράπεζα ένα ικανό κεφαλαιακό απόθεμα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της και να επανατοποθετηθεί σε μια τραπεζική αγορά που αλλάζει λόγω του ταχύτητα μεταβαλλόμενου εποπτικού περιβάλλοντος το οποίο απαιτεί ολοένα και υψηλότερα εποπτικά κεφάλαια.

Αναφορικά με το πώς θα επιδιώξει η Attica Bank την ανάπτυξή της ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι «είμαστε απολύτως σαφείς: Η Attica Bank του αύριο δεν στοχεύει και δεν επιζητεί να ανταγωνισθεί το μοντέλο των συστημικών τραπεζών. Μετασχηματίζουμε τη δομή, τα συστήματα και τη λειτουργία της τράπεζας, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες εξελίξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, μας επιτρέπει να πούμε ότι η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται ανάμεσα στις πρωτοπόρες τράπεζες στην πορεία προσαρμογής προς αυτήν την κατεύθυνση. Η τράπεζα έχει αποφασίσει και υλοποιεί με την επικέντρωσή της στις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες που θεωρεί ότι έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα…»

Αναλυτικότερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε ότι: «Η Attica Bank του αύριο επιλέγει να εξειδικευτεί και να κατευθύνει τους πόρους και τις δυνάμεις της στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών… Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, λειτουργούμε εξειδικευμένα επιχειρηματικά κέντρα, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματά μας μέσα από κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες υποστηρίζουν τις ανάγκες των επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των ιδιωτών… Η τράπεζά μας μέσω μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στην εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου, έχει επιτύχει την ολοκλήρωση μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο του 90% σχεδόν των ενεργειών που προβλέπονται στο πρόγραμμα μετασχηματισμού της.

Η τράπεζα έχει βελτιώσει και απλοποιήσει το λειτουργικό της μοντέλο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, με τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων διαχείρισης πελατείας… Με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας εξυπηρέτησης των πελατών της, η ATTICA BANK επενδύει συστηματικά στο χώρο της Ψηφιακής Τεχνολογίας που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Διοίκησης, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της πελατείας με αποτελεσματικό, ασφαλή και σύγχρονο τρόπο. Για τις αρχές του 2018, η Τράπεζα έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ήδη ένα νέο και αναβαθμισμένο σύστημα Internet Banking καθώς και ένα μοντέρνο σύστημα Mobile Banking. Και τα δύο συστήματα θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες της Attica Bank, ιδιώτες και επιχειρήσεις…»

Στη συνέχεια ο κ. Πανταλάκης παρουσίασε με στοιχεία τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης της τράπεζας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 18μηνο, όπου:

Ο αριθμός των πελατών της Τράπεζας έχει αυξηθεί κατά 13.000 περίπου.

Ο αριθμός των χρηστών των υπηρεσιών e-banking παρουσιάζει αύξηση κατά 33,5%.

Ο αριθμός των τερματικών POS παρουσιάζει ραγδαία αύξηση έχοντας δεκαπλασιασθεί, ποσοστό που είναι εντυπωσιακά υψηλότερο του μεριδίου αγοράς της.

Παράλληλα, η Τράπεζα εντός του 2017 επανακτά την εμπιστοσύνη του καταθετικού κοινού προσελκύοντας σταδιακά νέες καταθέσεις τόσο από νομικά πρόσωπα όσο και από ιδιώτες…

Στο υπάρχον σύστημα Internet Banking από σήμερα προσφέρουμε στους χρήστες μια νέα δυνατότητα. Την δυνατότητα πρόσβασης και διενέργειας συναλλαγών με την χρήση «Κωδικών Μιας Χρήσης» .

Έως 17 Οκτωβρίου η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν για όλους τους πελάτες μας. Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να την δοκιμάσετε!!»

ADVERTISING

SHARE: