Αξιολόγηση με τη διαδικασία του… κατεπείγοντος

Αξιολόγηση με τη διαδικασία του… κατεπείγοντος
O πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Το μήνυμα Σεντένο για επιτάχυνση των διαδικασιών, ο οποίος ζητά τεχνική συμφωνία της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι και την Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 του μήνα. Τι αναφέρει στην επιστολή του

Με στόχο να τελειώνουν σε τέσσερις- πέντε μέρες έρχονται στην αρχή της επόμενης εβδομάδας οι ομάδες των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να μην αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) μέχρι και το Eurogroup, στις 24 του μήνα.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 15 ή την Τετάρτη 16 Μαΐου, με στόχο να ολοκληρωθούν το αργότερο ως το Σάββατο 19 του μήνα. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα πρέπει να συμφωνήσουν μέσα σε πέντε μέρες πως ακριβώς θα υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Στην συνέχεια οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στις βάσεις τους και στη συνέχεια από απόσταση και σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο συμφωνίας ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης που θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την πρόθεση για τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι και την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 24 του μήνα, ανακοινώνει και στην καθιερωμένη επιστολή “προετοιμασίας” προς τα μέλη του Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος κ Μάριο Σεντένο χωρίς όμως να δίνει στίγμα για τον “βαθμό ετοιμότητας” της Ελλάδας.

Ο κ. Σεντένο ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση, όχι μόνο πιστωτική γραμμή αλλά και μια μεταπρογραμματική συμφωνία που να θυμίζει … “πρόγραμμα”. Τούτο παρ’ ότι, όπως διευκρινίζεται, η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί την ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα.

 Στο μεταξύ, από σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία συλλέγουν στοιχεία για την πρόοδο υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων της αξιολόγησης. Η συλλογή στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με προοπτική να ενημερωθούν έγκαιρα οι επικεφαλείς των θεσμών πριν έρθουν στην Αθήνα.

Με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται κρίσιμη η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Euroworking group της Δευτέρας, όπου θα γίνει μια αποτίμηση της προόδου των 88 προαπαιτούμενων της αξιολόγησης με την παρουσία και εκπροσώπων των ομάδων των δανειστών.

Παρά τις όποιες καθυστερήσεις και την κριτική που αναμένεται να ασκηθεί, στόχος της συνεδρίασης των ευρωπαίων τεχνοκρατών είναι να ξεκαθαριστεί το τοπίο μέχρι και το τέλος του προγράμματος, να είναι πλέον γνωστά σε Ελλάδα και Eurogroup ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, αλλά και ποια ακριβώς θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα αποφασιστεί για τεχνικούς λόγους να μείνουν ως “ουρά” για μετά το τέλος του προγράμματος.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι για την εφαρμογή των μέτρων που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν ως το τέλος του προγράμματος (πχ η ανταλλαγή μετοχών για το Ελληνικό, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, οι αλλαγές στο δημόσιο και επιμέρους αποκρατικοποιήσεις) θα δοθεί μια παράταση χρόνου που δεν θα ξεπερνά το τέλος του 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα