Αυτό που θέλει να δώσει ο Σόιμπλε στην Ελλάδα

Αυτό που θέλει να δώσει ο Σόιμπλε στην Ελλάδα

Μπορεί η λύση για το χρέος να αναβληθεί , αλλά η Ελλάδα δεν αναμένεται να φύγει στις 15 του μήνα με "άδεια χέρια", αφού με Γαλλική παρέμβαση ετοιμάζεται επενδυτικό πακέτο με τις ευλογίες και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Όλο και πιο ουσιαστική γίνεται η παρέμβαση της νέα Γαλλικής Κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν στο θέμα της Ελλάδας με προπομπό της τον υπουργό οικονομικών κ. Μπρούνο Λε Μέρ.

Ο Γάλλος αξιωματούχος, έχει ξεκινήσει από χθες μια σειρά επαφών στο Παρίσι έχοντας δει τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλουμ, τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ Βόλφκανγκ Σόιμπλε, και της Ιταλίας κ. Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σήμερα, θα συναντηθεί και με την προκάτοχο του, σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της Ελλάδας.

Κύριος στόχος , είναι να προωθήσει την Γαλλική Λύση για το ελληνικό χρέος. Την σκέψη δηλαδή η Ελλάδα να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της όταν βρίσκεται σε ανάπτυξη , ενώ όταν βρίσκεται σε στασιμότητα ή ύφεση, οι υποχρεώσεις της να αναβάλλονται είτε μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής , είτε μέσω νέας περιόδου χάριτος, είτε με το συνδυασμό και των δύο μεθόδων . Σύμφωνα με πληροφορίες , η πρόταση δεν έχει απορριφθεί, αλλά δεν έχει γίνει και απολύτως δεκτή από κανένα από τους συνομιλητές του κ. Λε Μέρ.

Ναι και από Σόιμπλε

Το κομμάτι της πρότασης του κ. Λε Μέρ στο οποίο όλοι ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει συμφωνήσει είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί με ένα έξτρα πακέτο επενδύσεων στο οποίο θα εμπλέκεται και ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να ανακάμψει οριστικά και να χρειαστεί λιγότερα μέτρα για να καταστεί το χρέος της βιώσιμο.

Ενώ λοιπόν την λύση ελάφρυνση χρέους την χαρακτηρίζει (σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντος) του ως «χορηγία» από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα , ο κ. Σόιμπλε είναι θετικός στις επενδυτικές ενισχύσεις . Τούτο διότι συμβαδίζουν με την «φιλοσοφία» της λύσης που θέλει να δώσει στην Ελλάδα.

Ο ίδιος , κατά την συνεδρίαση του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας ,επέμενε ότι μέρος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί με ένα φιλόδοξο πακέτο διαρθρωτικών και επενδυτικών μεταρρυθμίσεων, σχέδιο των οποίων ο ίδιος προτίθεται να καταθέσει. Στο μεταξύ όμως το σχέδιο του ναυάγησε στην αποτυχία του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Με την ευκαιρία που δίνει η δραστηριότητα του κ. Λε Μερ το σχέδιο αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο αφού εξυπηρετεί το κ. Σόιμπλε και πολιτικά . Αν δοθεί μια τέτοια λύση στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης θα επιβεβαιωθεί η έντονη παρουσία του Γερμανογαλλικού άξονα ως εγγυητή της σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Οι δίαυλοι

Οι δίαυλοι αυτής του νέου πακέτου αναπτυξιακής βοήθειας μπορεί να είναι και οι ήδη υφιστάμενοι αλλά και καινούργιοι.

Ο πιο κλασσικός είναι η συνέχιση της διευκόλυνσης που παρέχεται στην Ελλάδα για να κονδύλια του ΕΣΠΑ όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να παραμείνει στο απολύτως ελάχιστο 5% με το 95% των κονδυλίων προς τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.

Ένας δεύτερος δίαυλος μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από την πρόθεση της Αθήνας να έχει γρήγορα αποτελέσματα στην απασχόληση . Μετά την απόρριψη της ιδέας δανείου από την Παγκόσμια για την χρηματοδότηση ενεργών δράσεων απασχόλησης τώρα ανοίγει ο δρόμος η ανάγκη αυτή να καλυφθεί με κοινοτικά χρήματα.

Ο πιο πρόσφορος όμως νέος δίαυλος παροχής αναπτυξιακής βοήθειας θα είναι η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που πήρε πρόσφατα την έγκριση των δανειστών. Ως γνωστό στην νέα Τράπεζα υπάρχει σχεδιασμός να συμμετέχουν η Γερμνανική KFW η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank. Είναι λοιπόν σχετικά εύκολο με μια απόφαση η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών να μεγαλώσει σημαντικά και να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα