Αύξηση στις τιμές των ακινήτων, αλλά μόνο στην Αθήνα, καταγράφει το ΔΝΤ

Αύξηση στις τιμές των ακινήτων, αλλά μόνο στην Αθήνα, καταγράφει το ΔΝΤ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα έχουν καταρρεύσει οι τιμές των ακινήτων, στην πρωτεύουσα εμφανίζουν αύξηση κατά 5%

Αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 5% στην Αθήνα, κατά την πενταετία 2013 -2017, καταγράφει έκθεση του ΔΝΤ, αποτυπώνοντας στην ουσία τις ανοδικές τάσεις που πυροδότησαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb και το επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά για να νότια προάστια ενόψει και της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Στα πρώτα κεφάλαια της έκθεσης για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Fiscal Monitor) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προκύπτει μια ασύμμετρη εικόνα σε ό,τι αφορά την πορεία των ακινήτων. Μόνη η Αθήνα φιγουράρει να καταγράφει αύξηση στις τιμές των ακινήτων κατά περίπου 5%, με τις τιμές στα ακίνητα στην υπόλοιπη χώρα να έχουν καταρρεύσει.

Το Ταμείο κάνει μια ανασκόπηση της μέσης πορείας για τιμές των ακινήτων για το σύνολο της εξεταζόμενης περιόδου, άρα η αύξηση των τιμών ειδικά για την Αθήνα δεν είναι «γραμμική». Την τριετία 2013 -2015 οι τιμές των ακινήτων σε όλη την χώρα ήταν σε κάθετη πτώση. Η ένταση, όμως, των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω Airbnb, που ως γνωστό ήταν αφορολόγητες μέχρι και το 2017, το άνοιγμα της αγοράς των ξενοδοχείων του κέντρου και οι επενδύσεις που έγιναν στα νότια προάστια άλλαξαν την εικόνα ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα. Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ επιβεβαιώνει και τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει ιδιώτες αξιολογητές για την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες σε κάποιες περιοχές του κέντρου (Κουκάκι, Πετράλωνα) οι εμπορικές τιμές είναι μεγαλύτερες κατά 20% από τις ήδη υψηλές αντικειμενικές.

Αντίστοιχα, στη Μόσχα οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν τη μισή μείωση σε σχέση με τα ακίνητα στο σύνολο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα