Χορστ Ζεεχόφερ: Απρόβλεπτες οι επιπτώσεις ενός Grexit. Δεν υπάρχει τέτοια επιλογή

default image

Ο πρόεδρος του CSU τάχθηκε υπέρ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Ο πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερτάχθηκε με το πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ αναφορικά με το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα και κατά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ζεεχόφερτόνισε ότι τάσσεται κατά μιας αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ότι στηρίζει την άποψη της Μέρκελ.

«Είχα πει από την αρχή: Το CSU βρίσκεται στο πλευρό της ‘Αγγελα Μέρκελ. Και για όσο διάστημα τηρεί τη στάση “αλληλεγγύη με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις”, η ‘Αγγελα Μέρκελ θα έχει την πλήρη στήριξή μου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του CSU, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μέρκελ «διαπραγματεύθηκε σκληρά και πέτυχε πολλά. Και συμμερίζομαι την άποψή της ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ευρώπης και για να παραμείνει σταθερό το ευρώ», συνέχισε ο Ζεεχόφερ.

Εξάλλου επεσήμανε ότι δεν θεωρεί επιλογή ένα Grexit. «, πέραν του γεγονότος ότι θα διαγράφονταν πολλές απαιτήσεις και ότι παράλληλα θα ήταν απαραίτητη η παροχή οικονομικής βοήθειας».

Πάντως ο Ζεεχόφερεξήγησε ότι, αν η Ελλάδα δεν δεχθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, η αποχώρησή της από το ευρώ είναι ένας δρόμος που πρέπει να εξεταστεί, όμως δεν είναι κάτι το οποίο «θα πρέπει κανείς να επιδιώξει και να οργανώσει».

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι και το τελευταίο, ο πρόεδρος του CSU απάντησε ότι αν «λειτουργήσουν και εφαρμοστούν όσα αποφασίσαμε, τότε θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα». Εξάλλου σημείωσε ότι συμφωνεί με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους, όμως μια ελάφρυνση θα ήταν υπεύθυνη».

Παράλληλα ο Ζεεχόφερ εκτίμησε ότι η πολιτική διάσωσης που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η ευρωζώνη είναι επιτυχημένη, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας. «Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται στον σωστό δρόμο, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Υπάρχουν χώρες που καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν τα συστήματά τους, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα