CNBC: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά οι αμφιβολίες για το μέλλον της παραμένουν

An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Wednesday, April 9, 2014. Greece announced Wednesday it was returning to international bond markets for the first time in four years amid growing signs of confidence in the country at the forefront of the European debt crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)
An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Wednesday, April 9, 2014. Greece announced Wednesday it was returning to international bond markets for the first time in four years amid growing signs of confidence in the country at the forefront of the European debt crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP

Το CNBC επισημαίνει ότι η ρύθμιση του χρέους εξακολουθεί να είναι το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα, αν και η χώρα έχει πλήρως συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, κατάφερε να αποφύγει πολιτικές κρίσεις και επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει τον Αύγουστο του 2018, εν μέσω αμφιβολιών για το αν η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αναφέρει σε άρθρο του το οικονομικό δίκτυο CNBC.

"Η Ευρώπη θα θελήσει να ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια δημοσιονομικό βαρίδι της το συντομότερο δυνατόν και επομένως είναι απίθανο να παρουσιάσει μια επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια μετά το καλοκαίρι», τονίζει ο συντάκτης του άρθρου.

"Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει πίσω της την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν" δηλώνει στο CNBC ανώτερος αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, η ΕΕ θα κάνει τα πάντα ώστε να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δίχως να αποτελεί "πονοκέφαλο" για την περιοχή.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο μιας «καθαρής εξόδου» (clean exit) από το τελευταίο της πρόγραμμα που λήγει στις 20 Αυγούστου 2018 και ως εκ τούτου δεν θα έχει πλέον τους διεθνείς πιστωτές να απαιτούν εκατοντάδες νέες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.

Αν και κάτι τέτοιο είναι καλά νέα για την Ελλάδα, την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η έξοδος αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί μικρή σε διάρκεια. "Ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμα και αν η Ελλάδα θα έχει αρκετό ρευστό, μπορεί να μην μπορέσει να συνεχίσει με αυτό τον πρόσφατο ρυθμό μεταρρυθμίσεων" αναφέρεται στο άρθρο.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών Ντάνιελ Γκρος εξηγεί στο CNBC ότι η Ελλάδα εξυγίανε τον ισολογισμό της και εμφανίζει πρωτογενές πλέονασμα οπότε δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί το στάτους κβο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι "κανένα από τα δομικά θέματα δεν έχει επιλυθεί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να περνάει όλους τους νόμους που ζητά η Τρόικα αλλά στην πράξη ελάχιστα έχουν αλλάξει".

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της εταιρείας RaboResearch's Global Economics and Markets, Maartje Wijffelaars, η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, αλλά η κληρονομιά της κρίσης είναι μεγάλη. Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, τονίζει, είναι το θέμα του χρέους.

Επισημαίνει δε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θέλουν να ξεκινήσουν συγκεκριμένες συζητήσεις για το θέμα του χρέους μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι αξιολογήσεις, προβλέποντας ότι θα καθυστερήσουν πιθανότατα αυτές τις συζητήσεις για τον επόμενο χρόνο.

"Για όσο διάστημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το θέμα του χρέους, το ρίσκο της χρεοκοπίας και του Grexit παραμένει" ανέφερε σε σημείωμά του τον Μάιο.

Τέλος, ο οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics Κλάους Βίστεσεν υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να εποπτεύουν την ελληνική οικονομία.

"Η Ελλάδα εξ όρισμού δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχουν πάνω από το 80% του συνολικού της χρέους. Θα συνεχίσουν να ασκούν ισχυρή εποπτεία", όπως εκτιμά.

Φωτό: AP Photo/Petros Giannakouris

ADVERTISING

SHARE: