Δεν ‘έβγαλε’ εισιτήριο επιστροφής στους δανειστές το Eurogroup

Δεν ‘έβγαλε’ εισιτήριο επιστροφής στους δανειστές το Eurogroup
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ζητά πρόσθετα στοιχεία για το δημοσιονομικό πεδίο προτού βρεθεί εκ νέου στην Αθήνα το κουαρτέτο. Συμφωνία ως το Πάσχα των Καθολικών βλέπουν οι Ευρωπαίοι. Εύσημα στην Ελλάδα, αλλά και συστάσεις για περισσότερη δουλειά. Αποτελέσματα σε ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις ζητούν οι θεσμοί

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα πως απαιτείται περισσότερη δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση απέστειλε το Eurogroup της Πέμπτης.

«Διαπιστώνεται πως υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας. Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί, όμως απαιτείται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ολλανδός αξιωματούχος σημείωσε πως το Eurogroup ενημερώθηκε διεξοδικά για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καλώντας ταυτόχρονα τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σε αυτά, συμπεριέλαβε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το δημοσιονομικό πεδίο και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

«Έχουν γίνει κάποια βήματα, απαιτούνται όμως περισσότερα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι εφικτή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το Πάσχα (των Καθολικών), χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα επιτυχημένο τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης (της περασμένης εβδομάδας).

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την ανάγκη επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν, διεμήνυσε όμως πως για να γίνει αυτό, «απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος».

Κατά τον Μοσκοβισί, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως το ασφαλιστικό. «Είναι δύσκολες, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις», διεμήνυσε, επαναδιατυπώνοντας την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, εάν συνεχιστεί ο μεταρρυθμιστικός ζήλος στην Ελλάδα, η οικονομία θα ήταν εφικτό να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

«Διαπιστώνεται ικανοποιητική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών», σημείωσε με τη σειρά του και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως τόνισε, υπάρχει πρόοδος, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά και προσπάθεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα