Δεύτερο ‘μαξιλάρι’ 9 δις φτιάχνει το υπουργείο οικονομικών

Δεύτερο ‘μαξιλάρι’ 9 δις φτιάχνει το υπουργείο οικονομικών
Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος EUROKINISSI

Ένα δεύτερο "μαξιλάρι" ρευστότητας ύψους περίπου 9 δις ευρώ από τα τραπεζικά αποθέματα των δημόσιων οργανισμών φτιάχνει το υπουργείο οικονομικών

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ενοποίηση διαχείρισης όλων των τραπεζικών διαθεσίμων των δημόσιων οργανισμών από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Στο ΓΛΚ έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί μια πολυμελής ομάδα η οποία θα πρέπει να φτιάξει το πρωτόκολλο της ενιαίας διαχείρισης το οποίο θα πρέπει να παρακολουθεί και την κίνηση των διαθεσίμων που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας ( περίπου 5 δις ευρώ ) αλλά και τα υπόλοιπα 4 δις ευρώ τα οποία είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες .

Στόχος της επιτροπής θα είναι να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες ώστε τα χρήματα του δημόσιου τομέα να είναι άμεσα διαθέσιμα για χρήση από το Γενικό Λογιστήριο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Έτσι, εκτός από τα συνολικά 18-19 δις που αναμένεται να έχει διαθέσιμα στο τέλος Αυγούστου (9 -10 δις από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και περίπου 9 δις από δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων) θα έχει και ένα πρόσθετο «μαξιλάρι» από τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κοινή διαχείριση δεν σημαίνει ιδιοποίηση εκ μέρος του ΓΛΚ. Αν το δημόσιο χρειαστεί να δανειστεί χρήματα και οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές θα μπορεί να δανειστεί από τα διαθέσιμα αυτά με την μορφή της γνωστής μεθόδου των συμφωνιών επαναγοράς ( repo ).

Όπως και το πρόσφατο παρελθόν το δάνειο θα έχει επιτόκιο περίπου 2,75% πολύ χαμηλότερο από αυτό του δανεισμού από τις αγορές για το Κεντρικό δημόσιο και ίσο ή υψηλότερο για τον «δανειστή» δημόσιο οργανισμό από αυτό που θα έπαιρνε αν τα διατηρούσε σε ένα τραπεζικό λογαριασμό.

Οι δανειστές όχι μόνο αποδέχονται αλλά και παροτρύνουν το υπουργείο να προχωρήσει την διαδικασία για δύο λόγους:

Αφενός θα «εκσυγχρονίσει» την διαχείριση των δημοσίων διαθεσίμων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αφετέρου γιατί με το πρόσθετο αυτό απόθεμα ρευστότητας η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους.

Αυτή την στιγμή από το μέρος των διαθεσίμων που βρίσκονται στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας πέρα από τα 5 δις που είναι κατατεθειμένα το ΓΛΚ έχει ανοιχτά repo περίπου 3 δις ευρώ.

Η λειτουργία της ειδικής επιτροπής θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα μέχρι και τον Μάιο οπότε το υπουργείο οικονομικών να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές στην διαχείριση των τραπεζικών αποθεμάτων των δημοσίων οργανισμών Στις διατάξεις αναμένεται να επισυναφθεί και κάποιου είδους ποινή για τους οργανισμούς που θα αντιδράσουν στην κοινή διαχείριση των διαθεσίμων τους.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να στηρίξει και την κεφαλαιακή επάρκεια των εμπορικών τραπεζών σχεδιάζεται να κατατεθούν σε εμπορικές τράπεζες και μέρος από τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων . Έτσι και το δημόσιο θα επωφελείται από τα τραπεζικά επιτόκια της αγοράς (αυτά της ΤτΕ είναι σχεδόν μηδενικά) και οι τράπεζες θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα