Διαπραγμάτευση – εξπρές για την κυβέρνηση. Στην Αθήνα σήμερα οι δανειστές μετά τα νέα τελεσίγραφα του Eurogroup

Διαπραγμάτευση – εξπρές για την κυβέρνηση. Στην Αθήνα σήμερα οι δανειστές μετά τα νέα τελεσίγραφα του Eurogroup
The represantatives of the European Institutions (European Central Bank, European Commission, IMF and EMS) visit the Bank of Greece, in Athens, July 31, 2015 / , , 31 , 2015 SOOC

Διαβουλεύσεις 96 ωρών για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Ως την Παρασκευή στην πρωτεύουσα οι επικεφαλής των θεσμών. Θέτουν τις βάσεις για την έναρξη της συζήτησης για το ασφαλιστικό. Τον Ιανουάριο στην πρώτη γραμμή τα επώδυνα μέτρα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Διαπραγμάτευση – εξπρές ξεκινά από σήμερα για την ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, λίγες μόλις ώρες μετά το νέο τελεσίγραφο του Eurogroup για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα έως τα μέσα του τρέχοντος μήνα.

Υπό το ασφυκτικό βάρος του χρόνου που τρέχει, η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της παρά… 96 ολόκληρες ώρες για να κλείσει κάθε εκκρεμότητα που αφορά στη δεύτερη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, η υλοποίηση της οποίας ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή για το πιο… γρήγορο check up της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να κινείται στον σωστό δρόμο, στην κατεύθυνση υλοποίησης των προαπαιτούμενων, με τη μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται, όπως είναι φυσικό, στο μείζον θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Βάσει των τελευταίων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, η ψήφιση του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα προγραμματίζεται για τις 18 Δεκεμβρίου. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει, προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και να μην κινδυνεύσει να χαθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (καθώς η εκταμίευσή της δεν πρέπει να μετατεθεί χρονικά για μετά το τέλος του 2015).

Η μεγάλη μάχη όμως της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν βρίσκεται στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα. Αθήνα και θεσμοί – και πολύ περισσότερο οι τελευταίοι – έχουν ήδη περάσει στην επόμενη μέρα, η οποία περιλαμβάνει το άνοιγμα μεγάλων θεμάτων, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Χρονικά, ο διάλογος για τα πιο γκρίζα και δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης τοποθετείται στις αρχές του 2016, με τον Ιανουάριο να μετεξελίσσεται σε μήνα – ορόσημο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Τα μηνύματα αυτά απέστειλε με τον πιο σαφή τρόπο στην Αθήνα το Εurogroup της Δευτέρας, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μιλούν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών για «τις δύσκολες αποφάσεις που περιμένουν την κυβέρνηση». Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, μίλησαν και οι τρεις τη Δευτέρα για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δύσκολες αποφάσεις που περιμένουν την Αθήνα». Το έδαφος για την έναρξη της συζήτησης για τα μεγάλα αυτά ζητήματα θα καλλιεργήσουν οι επικεφαλής των δανειστών, ακόμη κι αν παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους μόλις τέσσερις μέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα