Διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά με μεταναστευτικές πιέσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά με μεταναστευτικές πιέσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ενδεχόμενο εξαίρεσης τους τον Ιούνιο από την προγραμματισμένη επέκταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ

Το ενδεχόμενο να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν έντονες μεταναστευτικές πιέσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως απεκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης, δήλωσε κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει αυτές τις περιοχές από τη δεύτερη ομάδα νησιών που θα ενταχθεί τον Ιούνιο σε καθεστώς υψηλού ΦΠΑ, όπως έχει συμφωνεί με τους δανειστές. «Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πάμε και να επιβαρύνουμε φορολογικά τα νησιά που είναι στην ακριτική Ελλάδα και αντιμετωπίζουν ένα τρομερό οικονομικό, αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα και τα οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύουν και την ανθρωπιά τους και την αλληλεγγύη των κατοίκων τους» είπε ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Σεβαστάκη και προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις.  «Εξετάζουμε αυτά τα θέματα για να δώσουμε λύση πολύ έγκαιρα» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι θα το ζήτημα θα τεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στα αρμόδια όργανα, για να υπάρχουν αποφάσεις» συμπλήρωσε.

Παραδέχτηκε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιωτικών περιοχών που ζητούν να ξεκαθαριστεί από τώρα το φορολογικό τοπίο για να μην αιφνιδιαστούν τον Ιούνιο. «Πολύ σωστά οι επιχειρήσεις από όλες τις νησιωτικές περιοχές λένε: “βγείτε έγκαιρα και πείτε τι έχετε να κάνετε διότι δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες όταν υπάρχει αυτή η ασάφεια σε ό,τι αφορά το θέμα του ποια νησιά θα είναι στη δεύτερη ομάδα τον Ιούνιο του 2016”» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε, εν τω μεταξύ, την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα του εξωτερικού που κατέχουν Έλληνες οι οποίοι φορολογούμενοι στη χώρα μας. «Ένα ακίνητο που καλύπτει βασική ανάγκη μιας οικογένειας, κατασκευής του 1970 και εμπορικής αξίας τώρα 30.000 ευρώ, πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Αντίθετε ένα ακίνητο 3 εκ. ευρώ ενός Έλληνα φορολογούμενου που κάνει δήλωση εδώ, αλλά το έχει στο εξωτερικό, δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ συμβολικά ούτε ένα ευρώ» είπε και πρόσθεσε «αυτές είναι αδικίες, τις οποίες τις έχουμε εντοπίσει και στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα φέρουμε θα τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα