Διεθνής Αμνηστία για Paradise Papers: Έφτασε η ώρα για δράση

Διεθνής Αμνηστία για Paradise Papers: Έφτασε η ώρα για δράση

"Όταν οι άνθρωποι δεν καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο από τους φόρους τους, οι φτωχότεροι είναι που πλήττονται περισσότερο" τονίζει η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή τις αποκαλύψεις των σκοτεινών συνδιαλλαγών των offshore στους φορολογικούς παραδείσους

Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να καταστείλουν την φοροδιαφυγή και την εκτεταμένη φοροαποφυγή από εύπορους ιδιώτες αλλά και από μεγάλες εταιρίες, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, μετά τη διαρροή των Paradise Papers, τα οποία αποκαλύπτουν τις σκοτεινές συνδιαλλαγές των offshore εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου.

«Όταν οι άνθρωποι δεν καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο από τους φόρους τους, οι φτωχότεροι είναι που πλήττονται περισσότερο. Σε μία χρονική στιγμή που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προχωρούν σε περικοπές στον προϋπολογισμό της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας και της στέγασης, είναι αισχρό να γίνεται επιτρεπτό σε τόσους πολλούς εύπορους ιδιώτες και εταιρίες να αποκρύπτουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους», δήλωσε ο Iain Byrne, Σύμβουλος Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την δράση των φορολογικών παραδείσων –καθώς τη δράση των λογιστών, τών δικηγόρων και των συμβούλων που εργάζονται σε αυτούς, οι οποίοι υποβοηθούν και υποκινούν μία τόσο μεγάλης κλίμακας φορολογικές καταχρήσεις. Έχουμε ακούσει πάρα πολλές κούφιες υποσχέσεις. Έχει φτάσει ώρα για δράση».

Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στερούν στις κυβερνήσεις ένα μεγάλο μέρος των εσόδων που χρειάζονται προκειμένου να εγγυηθούν τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα που είναι νομικά δεσμευμένες να εκπληρώνουν. Αυτά περιλαμβάνουν δικαιώματα σε αγαθά και υπηρεσίες που ο καθένας και η καθεμία θα έπρεπε να μπορούν να απολαύσουν προκειμένου να έχει μια αξιοπρεπή ζωή, όπως μία αξιοπρεπή κατοικία, πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση καθώς και μία επαρκή κοινωνική πρόνοια.

«Οι εξωφρενικές αποκαλύψεις σε αυτά τα έγγραφα, και η κατακραυγή που ακολούθησε, πρέπει να παρακινήσουν τη διεθνή κοινότητα να αναζητήσει επειγόντως λύσεις παγκόσμιας κλίμακας σχετικά με τις φορολογικές καταχρήσεις, όπως επίσης και τρόπους ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», δήλωσε ο Iain Byrne.

«Το χρωστάμε στους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου να σιγουρευτούμε ότι οι πλουσιότεροι ιδιώτες και οι πιο ισχυρές εταιρείες πληρώνουν ότι τους αναλογεί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα