Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πάνω από 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πάνω από 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017
φωτό αρχείου (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ κάνει το Ελληνικό Δημοσονομικό Συμβούλιο

Στην τριμηνιαία οικονομική συγκυρία που δημοσίευσε σήμερα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα είναι υπερδιπλάσιο του στόχου του προγράμματος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ ξεπερνώντας και το 3,5% του ΑΕΠ ενώ θεωρεί ότι είναι καλές οι προοπτικές και για το στόχο του 2018.

Συγκεκριμένα, τονίζεται με δεδομένο ότι, μεταξύ άλλων, οι απλήρωτες οφειλές των ΟΚΑ αλλά και του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης ακολούθησαν το 2017 σημαντική καθοδική πορεία αναμένεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της ΓΚ σε όρους Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (ΣΧΔ) θα υπερβεί το ταμειακό που έφτασε το 3,3% του ΑΕΠ και ενδέχεται να ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ.

Τονίζεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση, ανήλθε σε 3,3% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,8% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η βελτίωση του ταμειακού αποτελέσματος της Γενικής Κυβέρνησης οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των δαπανών της κατά -1,4% η οποία αντιστάθμισε την μείωση των εσόδων κατά -0,6%. Στο σκέλος των δαπανών της ΓΚ, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι δαπάνες για αγορές μη χρηματοοικονομικών παγίων, καθώς και οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές και ειδικότερα για συντάξεις. Στο σκέλος των εσόδων της ΓΚ, μείωση εμφάνισαν οι εισπραχθείσες μεταβιβάσεις και τα φορολογικά έσοδα. Αντίθετα, οι αυξημένες εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές και πωλήσεις μη χρηματοοικονομικών παγίων (κυρίως έσοδα από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport) συνετέλεσαν στην συγκράτηση της πτώσης των εσόδων σε σχέση με το 2016. Η μείωση τόσο των εισπραχθεισών μεταβιβάσεων, όσο και των αγορών μη χρηματοπιστωτικών παγίων προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από ταμειακές υστερήσεις που κατέγραψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού τόσο οι δαπάνες όσο και τα έσοδα του Π?Ε ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2016 κατά 338 εκατ. ευρώ και 1.729 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τονίζει επίσης ότι και τα πρώτα στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι η καλή δημοσιονομική επίδοση συνεχίζεται αφού τόσο σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού όσο και Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται υψηλότερα πλεονάσματα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017. Ενθαρρυντικό είναι επίσης ότι τα έσοδα του ΠΔΕ αυξήθηκαν σημαντικά ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους, τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και ως προς τον στόχο.

Ανησυχία για τις οφειλές σε εφορία ταμεία

Σε άλλο σημείο της συγκυρίας, το Ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο κάνει την εκτίμηση ότι η αυξητική τάση του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους των πολιτών σε εφορίες θα συνεχιστεί λόγω κυρίως της σύνθεσής του (το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από μη φορολογικά έσοδα εκ των οποίων, ποσοστό άνω του 70% αντιστοιχεί σε πρόστιμα του ΚΒΣ με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα).

 Στην μεγάλη εικόνα το ΕΔΣ διαπιστώνει ότι οι συνολικές εισπράξεις έναντι “παλαιού” και “νέου” ληξιπρόθεσμου χρέους διατηρήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτά του 2016. Εξάλλου, η δημιουργία νέου ληξιπρόθεσμου χρέους συνέχισε την καθοδική της πορεία το 2017 σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Η μείωση αυτή υπολογίζεται αντιστοίχως σε 1.282 εκατ. ευρώ έναντι του 2016 και σε 2.605 εκατ. ευρώ έναντι του 2015. Η βελτίωση οφείλεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στα νέα μέτρα αντιστάθμισης με επιστροφές φόρων, επίλυσης φορολογικών διαφορών, ή την επιβολή αναγκαστικών μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα