Διπλάσιο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 βλέπει το ΣΟΕ

Διπλάσιο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 βλέπει το ΣΟΕ
Το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Σαφής βελτίωση των μακροοικονομικών και μικροοικονομικών μεγεθών καταγράφεται στην έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών

Διπλάσιο του στόχου του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% εκτιμά ότι θα είναι τελικά, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 η πρώτη έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Σταχυολογώντας τις οικονομικές εξελίξεις του περασμένου χρόνου η έκθεση κάνει μια σύνοψη των εξελίξεων η οποία καταλήγει στο ότι το 2017 υπάρχει σαφής βελτίωση όλων των μακροοικονομικών και μικροοικονομικών μεγεθών.

Ειδικότερα:

*Το 2017 επιτεύχθηκε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ ή 5,93 δισ. με βάση το δημοσιονομικό κανόνα της ΕΕ (ESA 2010) υψηλότερο κατά 0,8% του ΑΕΠ από τον στόχο του προϋπολογισμού ο οποίος ψηφίστηκε το Δεκέμβριο για πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση την μέτρηση του προγράμματος είναι πολύ πιθανό να φτάσει ψηλότερα αφού συνυπολογίζονται και άλλα στοιχεία   και  ειδικότερα  προστίθενται τα έσοδα αποκρατικοποιήσεις αλλά  παραλείπονται οι δαπάνες για την στήριξη των τραπεζών.

*Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το δ’ τρίμηνο πέρυσι και η οικονομία αναπτύχθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% για το σύνολο του 2017. Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης που αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (οι S&P and Fitch κατά μία βαθμίδα και οι Moody’s κατά δύο βαθμίδες) με θετικές προοπτικές για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, προβλέπουν για το τρέχον έτος ανάπτυξη της τάξης του 2%.

*Η ανεργία υποχώρησε στο 20,8% από 22,3% που είχε κλείσει το 2016.

*Οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5,73 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί στον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA και στη χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

*Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε το 2017 στο 1,45 δισ. ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,5% στα 14,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στόχος της έκδοσης είναι η έγκυρη ενημέρωση των φορέων λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό (διεθνείς οργανισμοί, υπουργεία Οικονομικών, τράπεζες, επενδυτικοί οίκοι, οίκοι αξιολόγησης κ.ά.) για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.  Αναμένονται και νέες εκδόσεις με επικαιροποίηση κάθε φορά των στοιχείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα