ΔΝΤ: Εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους για θετικό αποτέλεσμα στο χρέος

ΔΝΤ: Εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους για θετικό αποτέλεσμα στο χρέος
Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ap

Χρόνο στους Ευρωπαίους ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένο να δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις

“Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα του χρέους με την Ελλάδα αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η ελάφρυνση του χρέους”.

Αυτό τόνισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα δώσει χρόνο στους Ευρωπαίους ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στην συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, που έχει οριστεί για τις επόμενες μέρες και η οποία υποτίθεται για την συνέχιση ή μη του προγράμματος του Ταμείου με την Ελλάδα.

«Δεν είχαμε ποτέ πει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε και τόνισε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συζητήσει για την Ελλάδα όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. «Αυτό δεν έχει αλλάξει. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τα δύο στοιχεία. Από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο στο θέμα του χρέους», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αδιεξόδου για το θέμα του χρέους κατά την συζήτηση με τους Ευρωπαίους, με δεδομένες τις διαφορές στις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κρατάνε ήδη από το 2015 πλέον έχουν άλλη δυναμική. «Θεωρώ πως η δήλωση του Eurogroup του Ιανουαρίου επιτάχυνε τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε και προσέθεσε: «Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της”.

Σχετικά με τον ρόλο του τους ΔΝΤ για το επόμενο διάστημα και στο ελληνικό πρόγραμμα και στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, ξεκίνησε απαντώντας για την Ελλάδα σημειώνοντας «Υπηρετούμε μετά από αίτημα του κράτους μέλους. Αν μπορούμε να είμαστε βοηθητικοί τότε το κάνουμε» και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει τα μέλη του με πολλούς τρόπους.

«Έχουμε πολλούς τρόπους για να το κάνουμε» είπε για να συνεχίσει «Κάποιες φορές βοηθάμε με την ανάλυση μας, κάποιες με χρηματοδότηση και κάποιες άλλες με τη τεχνική μας βοήθεια», είπε και επεσήμανε πως σε πολλές χώρες στην ευρωζώνη που το ΔΝΤ έδωσε στο παρελθόν στήριξη, αλλά πλέον δεν μετέχει πλέον χρηματοδοτικά, εξακολουθεί να βοηθά μέσω της εποπτείας.

(Φωτό: AP Photo/Cliff Owen)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα