ΔΝΤ για ανάπτυξη: Αισιόδοξο μεν, αλλά μακροπρόθεσμα

ΔΝΤ για ανάπτυξη: Αισιόδοξο μεν, αλλά μακροπρόθεσμα
Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ap

Στη νέα του έκθεση το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ για το 2018, αλλά συγχρόνως σχεδόν διπλασιάζει προς τα πάνω την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του για το 2023, από το 1% στο 1,9%.

Σε σημαντικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά το ΔΝΤ έκθεση για την οικονομική πορεία και της προοπτικές των κρατών μελών του (World Economic Outlook 2018).

Η έκθεση, που έρχεται λίγες μέρες προτού συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα και η ελάφρυνση χρέους στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της οικονομίας αποτυπώνοντας όμως την ανάκαμψη με πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα προβλέπει για φέτος ανάπτυξη όχι μεγαλύτερη του 2% του ΑΕΠ έναντι 2,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε στην αντίστοιχη έκθεση που βγήκε τον Οκτώβριο του 2017. Τούτο τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού προβλέπουν ότι η ανάπτυξη για φέτος θα είναι 2,5% του ΑΕΠ. Κάνει επίσης οριακά χειρότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 προβλέποντας ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ από 1,9% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο.

Στα παραρτήματα όμως της έκθεσης κάνει και άλλη μια σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με την αντίστοιχη έκθεση του Οκτωβρίου. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 2023 και μετά σχεδόν διπλασιάζεται από το 1% που στην εκτίμηση του Οκτωβρίου στο 1,9% του ΑΕΠ.

Παράλληλα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση έχει ενσωματώσει το αποτέλεσμα για ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ το 2017, έναντι της πρόβλεψης του ταμείου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ στην έκθεση του Οκτωβρίου.

Παράλληλα με την πρόβλεψη για το ΑΕΠ, το ΔΝΤ κάνει σχετικά θετικές προβλέψεις για ανεργία πληθωρισμό και ανεργίας.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ανεργία προβλέπει αποκλιμάκωση στο ποσοστό των ανέργων από το 21,5% το 2017, στο 19,8% το 2018 και στο 18% το 2019.

Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βλέπει – λόγω ανάπτυξης – έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ για το 2017 και το 2018, και μικρή μείωση του στο 0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού προβλέπει ότι θα έχει θετικό πρόσημο για την εξεταζόμενη τριετία και από 1,1% το 2017 θα μειωθεί ελαφρά στο 0,7% το 2018, για να επανέλθει στο 1,1% το 2019.

Επιμένει στην προληπτική ανακεφαλαιοποίηση

Και την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάζει το ΔΝΤ στα εργαλεία για την σταθεροποίηση των εμπορικών τραπεζών στην Ευρωζώνη και ειδικότερα σε χώρες όπως η Πορτογαλία η Ιταλία και η Ελλάδα που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η έκθεση αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται για την μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην μετά την κρίση εποχή. Προτείνει παρόλα αυτά να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της σχέσης κόστους αποδοτικότητας των τραπεζών και την βελτίωση της κερδοφορίας τους ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φρόνηση η εγγύηση των καταθέσεων και οι προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις, ώστε να μειωθεί το ρίσκο και οι κίνδυνοι για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τονίζεται επίσης ότι ειδικά για την Ευρωζώνη αποτελεί πρόκληση η ολοκλήρωση της Τραπεζική Ένωσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα