ΔΝΤ: Συνεχίστε το QE για τον ‘Ευρωπαϊκό Νότο’

ΔΝΤ: Συνεχίστε το QE για τον ‘Ευρωπαϊκό Νότο’

Θετικό στη συνέχιση του QE για το "Ευρωπαϊκό Νότο" εμφανίζεται το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεση του για τα κράτη μέλη του (WEO 2017) αναθεωρώντας όμως σημαντικά στο 2,2% του ΑΕΠ από 2,7% την πρόβλεψη για ανάπτυξη. Στάση αναμονής για το πρωτογενές του 2016

Υπέρ της συνέχισης του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ για τις χώρες της Ευρωζώνης, τάσσεται το ΔΝΤ σε την εξαμηνιαία αξιολόγηση των χωρών μελών (World Economic Outlook 2017) αναθεωρώντας παράλληλα την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την διετία 2017 – 2018.

Στην έκθεση, που δημοσιοποιείται στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Ταμείο επισημαίνει τις μεγάλες διαφορές στο παραγωγικό κενό των οικονομιών της Ευρωζώνης. Δηλαδή τη διαφορά μεταξύ δυνητικού και πραγματικού ΑΕΠ λαμβάνοντας υπόψιν και τον οικονομικό κύκλο της κάθε οικονομίας δηλαδή το αν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση ή ανάπτυξη.

Στα συμπεράσματα του τονίζει ότι ενώ σε κάποιες αναπτυγμένες οικονομίες (Γερμανία, ΗΠΑ) το κενό είναι κοντά στο μηδέν, υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και ειδικά η Ελλάδα, όπου η διαφορά του πραγματικού από το δυνητικό ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη.

Στις χώρες αυτές, τονίζεται ότι οι πιέσεις των μισθών και η αύξηση του πληθωρισμό, έχουν σταματήσει και κινδυνεύουν από συνέχιση μιας κατάστασης αποπληθωρισμού. Για τον λόγο αυτό, όπως τονίζεται θα πρέπει να συνεχιστούν οι νομισματικές παρεμβάσεις βασισμένες σε αντισυμβατικές στρατηγικές, με στόχο να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Απαισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη

Παρά την θετική αυτή παρατήρηση, που έρχεται σε αντίθεση με την βούληση του Βερολίνου, που πιέζει για να τερματιστεί το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πριν το τέλος του 2017, το Ταμείο σπεύδει στην έκθεση του να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Συγκεκριμένα αναθεωρεί την πρόβλεψη του για το 2017 από το 2,8% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το περασμένο Οκτώβριο, στο 2,2% και από 3,1% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το 2018, τώρα προβλέπει 2,7% του ΑΕΠ.

Τονίζεται πάντως ότι αν η Ελλάδα υλοποιήσει στο σύνολο τους τα μέτρα, που έχει αναλάβει μέσα από το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας που έχει υπογράψει με τον ESM είναι δυνατό να πετύχει στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 ανάπτυξη, που θα φτάνει το 4,2% έναντι ύφεσης 0,8% του ΑΕΠ το 2016, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικό της απαισιοδοξίας του διεθνούς οργανισμού για τις μεσοπρόθεσμες δυνατότητες της οικονομίας, είναι το γεγονός ότι το 2022 προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες προβλέψεις, που ανακοινώνονται μέσα από την έκθεση το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό 1,3% σε μέση ετήσια βάση για το 2017 και 1,4% το 2018 με προοπτική να φτάσει το 1,7% το 2022.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη στο ισοζύγιο των πληρωμών, αναμένει μικρό έλλειμμα της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ το 2017 ισοσκελισμό του ισοζυγίου το 2018 και μικρό πλεόνασμα της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ το 2022.

Σχετικά με το ποσοστό ανεργίας, βλέπει μικρή αλλά σταθερή μείωση από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018 .

Εν αναμονή για το πρωτογενές το 2016

Τέλος σε πολλά σημεία της έκθεσης τονίζεται ότι οι προβλέψεις γίνονται με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο οικονομικών μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου σε ότι αφορά την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας και άρα και την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 .

Τονίζεται δε ότι νεότερα και πιο επίσημα στοιχεία θα δοθούν στην δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή 21 του μήνα (τότε θα ανακοινώσει το κλείσιμο του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ). Μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων σύμφωνα με την έκθεση οι προβλέψεις του Ταμείου θα επικαιροποιηθούν ανάλογα.

(Πηγή φωτογραφίας: AP/ Virginia Mayo)            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα