Δύσκολη βραδιά για την Ελλάδα στο eurogroup

Δύσκολη βραδιά για την Ελλάδα στο eurogroup

Υπάρχει ελπίδα δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά "πρέπει να τρέξουμε". Δύσκολη βραδιά στο Λουξεμβούργο σκληρή στάση από πολλούς εταίρους η οποία δεν αναμενόταν

Με ένα λιτό μήνυμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέστησε σαφές πως το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο ήταν ένα ακόμα δύσκολο βράδυ, ειδικά μετά τη στάση κάποιων εταίρων η οποία και δεν ήταν αναμενόμενη.

“Η ελπίδα είναι ζωντανή, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση της δόσης το Νοέμβριο”.

Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού, ο οποίος ενημέρωσε το Eurogroup και προσπάθησε να πείσει τους υπόλοιπους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης ότι έχει “επιτευχθεί πρόοδος” και η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το χαμένο χρόνο.

Παρά την προσπάθεια που έγινε όμως δεν έχει κλείσει το πακέτο των μέτρων που πρέπει να λάβει για το 2014 και τα επόμενα έτη, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον υπουργό, η διαπραγμάτευση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι αντιπροσωπείες ορισμένων κρατών μελών του βορρά κράτησαν “πολύ σκληρή στάση” και αμφισβήτησαν έντονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ταχεία εφαρμογή των μέτρων και κυρίως των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Έτσι επιβεβαιώθηκε αυτό που είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι “δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα”.

“Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα”, είχε πει ο κ. Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Όπως είναι γνωστό, όλοι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, αναμένουν τις εκθέσεις της τρόικας για:

– Την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη συμφωνία επί των μέτρων της προσεχούς -τουλάχιστον – διετίας αφού ακόμη δεν έχει επιτευχθεί, και

– Τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προτάσεις της.

Το καρότο στη συνεδρίαση το είχε το Λουξεμβούργο το μαστίγιο η Ολλανδία

“Μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα χρόνο εάν δεν ζητήσει περισσότερα χρήματα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας τόνισε πως η χώρα μας θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες περικοπές και να επιλύσει τα προβλήματα της.

Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της Ολλανδίας τάσσεται κατά ενός νέου δανείου για την Ελλάδα ή της απομείωσης του χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα