Έχετε 35 τετράκις εκατομμύρια και δεν ξέρετε πού να τα ξοδέψετε;

Έχετε 35 τετράκις εκατομμύρια και δεν ξέρετε πού να τα ξοδέψετε;

Κι όμως, τα έχετε αυτά τα χρήματα!

Είναι απίστευτο το τι μπορεί να κάνει το φαινόμενο του υπερπληθωρισμού στα χρήματά σας και η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι ενδεικτική. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η αφρικανική χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα αχαλίνωτου υπερπληθωρισμού, το οποίο προέκυψε από δύο παράγοντες.

Διαβάστε ακόμη: Ο 23χρονος από τη Βενεζουέλα που κερδίζει $100.000 το χρόνο παίζοντας video games

Κατ' αρχάς, η εκτεταμένη ξηρασία έπληξε τον αγροτικό τομέα της χώρας και στη συνέχεια η αναγκαστική ανακατανομή της γης έδωσε τον έλεγχο του αγροτικού τομέα σε άπειρους αγρότες που οδήγησαν την παραγωγή σε περαιτέρω υποχώρηση. Επιπλέον, η κυβέρνηση συνέχισε να τυπώνει και να ξοδεύει χρήμα για δαπάνες όπως οι πληρωμές των συντάξεων για τους βετεράνους του εμφυλίου πολέμου και η χρηματοδότηση της ανάμειξη της χώρας στον εμφύλιο πόλεμο του γειτονικού Κονγκό.

Οι κινήσεις αυτές βύθισαν την Ζιμπάμπουε σε μία οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε τον υπερπληθωρισμό σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Μάλιστα, το ύψος του υπερπληθωρισμού υπολογίζεται πως «τρέχει» με ρυθμό 8,8 εκατ. τοις εκατό ετησίως!

Διαβάστε ακόμη: Μια επαναστατική εφαρμογή στον χώρο της υγείας

Πλέον, η χώρα έχει αποφασίσει να σταματήσει να τυπώνει άνευ αξίας νόμισμα κι έτσι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει στους πολίτες να ανταλλάσσουν το εγχώριο νόμισμα με δολάρια, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 35 τετράκις εκατομμύρια για ένα δολάριο!

Οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε ευελπιστούν πως η κίνηση αυτή θα θέσει τέλος στα νομισματικά δεινά της χώρας, τα οποία έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο που η κυβέρνηση τύπωνε χαρτονομίσματα 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε το κόστος των εβδομαδιαίων ναύλων με το δημόσιο λεωφορείο!

Διαβάστε ακόμη: Πώς μια οικογένεια προσφύγων μετέτρεψε ένα αρτοποιείο σε έναν κολοσσό παραγωγής επιδορπίων

Πηγή: Fortunegreece

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece

ADVERTISING

SHARE: