‘Έδωσαν ρέστα’ οι τράπεζες στο κυνήγι των κόκκινων δανείων

‘Έδωσαν ρέστα’ οι τράπεζες στο κυνήγι των κόκκινων δανείων
Στιγμιότυπο από την Αθήνα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Συνεχίζοντας την προσπάθεια που πρωτοέγινε εμφανής στα αποτελέσματα εξαμήνου, οι τράπεζες, έδειξαν αποτελεσματικό έργο στη μείωση των καθυστερήσεων το εννεάμηνο, με σημαντικό περιορισμό των NPLs (επισφάλειες). Οι εκτιμήσεις για την επόμενη διετία

«Εχέγγυα» για περαιτέρω, σταθερή και αυξανόμενη, αποκλιμάκωση των καθυστερήσεων και των κόκκινων δανείων, παρουσιάζουν οι τράπεζες, με βάση τα πεπραγμένα του εξαμήνου και του εννεαμήνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες, Eurobank και Πειραιώς, για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ήταν πασιφανής η προσπάθεια που καταβλήθηκε στο μέτωπο της διαχείρισης και της μείωσης των επισφαλών δανείων.

Τυχαίο; Προφανώς και όχι. Πολλοί παράγοντες συνηγορούν σε αυτό το αποτέλεσμα, που δεν ολοκληρώθηκε, αλλά αποτελεί συνέχεια μιας πολιτικής, σταθερά επικεντρωμένης στην κατεύθυνση αυτή, που θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, ακόμη και αν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες.

Από τη μια πλευρά, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, η δυνατότητα πλειστηριασμών και η «απειλή» προς τους συνειδητά κακοπληρωτές, από την άλλη πλευρά, η μετακίνηση ομάδας των δανειοληπτών στις ακραίες θέσεις του κινήματος « δεν πληρώνω», προς την κατεύθυνση του «εξοφλώ, όσο δύναμαι», εξισορρόπησαν αρκετά την κατάσταση.

Οι τράπεζες από πλευράς τους, «έδωσαν ρέστα» στο κυνήγι των οφειλών που μπορούν να εισπράξουν με ορατά αποτελέσματα στο δεύτερο, εξ αρχής και στο τρίτο στη συνέχεια, τρίμηνο του έτους. Εντυπωσιακό δε είναι το στοιχείο ότι η τάση περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων αναμένεται να συνεχισθεί, ακόμη και αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση, αλλά, ακόμη και αν μείνει στάσιμη.

Η εικόνα αυτή προκύπτει από τους επίσημους ισολογισμούς των δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εurobank και Πειραιώς, αλλά είναι ενδεικτική και μετ ‘επιτάσεως ανάλογη, της εικόνας που αναμένεται να παρουσιάσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, που επίσης ακούγεται ότι θα παρουισάσουν πολύ ικανοποιητική πορεία, αν όχι «άλμα» στον περιορισμό των επισφαλειών.

Πώς το εξηγούν οι τραπεζίτες, πέραν από την αλλαγή στάσης ορισμένων δανειοληπτών που παροτρύνθηκαν από την αλλαγή πλαισίου και τακτοποίησαν ή ρύθμισαν οφειλές τους; Από την πολύ πιο συνεπή και συνετή διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων NPLs.

Τα όπλα με τα οποία θα συνεχίσουν να πορεύονται εφεξής, θα είναι τόσο οι διαγραφές χρεών, όσο, αν όχι κυρίως, οι πωλήσεις μη εισπράξιμων χαρτοφυλακίων δανείων, σε συγκεκριμένες, εξειδικευμένες εταιρίες.

Τα μηνύματα αυτά τα «πέρασαν» τα στελέχη των τραπεζών και στους αναλυτές εγχωρίων, αλλά και διεθνών επενδυτικών οίκων, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Και αυτό είναι κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται σταδιακά, στο «φως» που θα πέφτει, δειλά δειλά στις μετοχές των τραπεζών αυτών.

Το πιο θετικό στοιχείο είναι οι προβλέψεις των τραπεζών για τη σταδιακή μείωση των επισφαλειών, τα οποία την προσεχή διετία, αναμένεται να περιορισθούν σε σημαντικό βαθμό,  που κατά μέσο όρο φθάνει το 40%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, για το τρέχον έτος, είναι επιτεύξιμος ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs), ανεξάρτητα από τις προοπτικές της οικονομίας. Αυτό θα επιτρέψει μια περαιτέρω μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 1%.

Επίσης, η Eurobank θωρεί επιτεύξιμο το στόχο για μείωση των ανοιγμάτων κόκκινων δανείων, βέβαια, το συσχετίζει με την ανάκλψη της οικονομίας ή της επιβράδυνσης της δημιουργίας νέων επισφαλειών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Τράπεζα προσβλέπει σε περαιτέρω μείωση σχεδόν κατα΄2 δις ευρώ (1,9 δις ευρώ) μέχρι το τέλος του 2017.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ακομη δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ήδη όμως στο εξάμηνο έδειξε εξαιρετικό δείγμα γραφής,με μείωση επισφαλειών κατά 900 εκατ ευρώ.

Η εικόνα του εννεαμήνου, όπως ανακοινώθηκε είναι η ακόλουθη:

Στην Τράπεζα Πειραιώς, η ενεργός διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχιζε να παράγει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, με περαιτέρω μείωση των δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες κατά €0,6 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση μειώθηκε κατά €2,2 δισ. ή 8%.

Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕs) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 σημείωσαν μείωση κατά €0,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση και κατά €1,1 δισ. σε ετήσια βάση.

Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει για το 2016 να έχει υπερβεί τον στόχο του 1 δισ. Ευρώ στη διαχείριση κόκκινων δανείων, μέσα από διαγραφές.

Η Eurobank στο τρίτο τρίμηνο, παρουσίασε θετικά αποτελέσματα  από τη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν αρνητικά (-€28εκ.), ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70% σε τριμηνιαία βάση.

Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 34,8% το Γ΄ τρίμηνο 2016, ενώ η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις αυξήθηκε σε 65,5%, από 65,0% το Β΄ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων διαμορφώθηκαν σε €191εκ. το Γ΄ τρίμηνο 2016 και αντιστοιχούσαν σε 1,9% επί των μέσων χορηγήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα