ΕΦΚΑ: Το σχέδιο για τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων

ΕΦΚΑ: Το σχέδιο για τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων

Η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων

Η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών φορέων περιλαμβάνει συνολικά 1.126 κτίρια, η αντικειμενική αξία των οποίων εκτιμάται περίπου σε 1,2 δις ευρώ. Εκτός από τα κτίρια που είναι ιδιοκτησία των ασφαλιστικών ταμείων υπάρχουν και άλλα 900 ακίνητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία ανήκουν σε οργανισμούς της κοινωνικής πρόνοιας. Με πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και όχι την εκποίηση της περιουσίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εργασίας παρουσίασε την τρίτη φάση του σχεδίου αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου «η πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων ήταν μια πολιτική φτωχοποίησης τους και μεταφοράς τους στους ιδιώτες» και τόνισε πως μέχρι πρόσφατα μόνο το 20% του συνολικού αριθμού των ακινήτων ήταν μισθωμένα.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των κτιρίων που ανήκουν στην ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ ανέρχεται στα 44 έτη και πολλά από αυτά τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρκετά ξενοδοχεία με μεγάλη αντικειμενική αξία βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, στην οδό Πανεπιστημίου, στην οδό Σταδίου, στην οδό Κανάρη, καθώς και σε πολλές κεντρικές πλατείες και οδικούς άξονες της Αθήνας. Από την μελέτη της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της «ερημοποίησης» μεγάλων τμημάτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας υπήρξε απώλεια 16.000 θέσεων εργασίας, ενώ τα έσοδα που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμώνται σε περίπου 500 εκ ευρώ. Η υλοποίηση του σχεδίου θα αποτελέσει τον οδηγό για την επέκτασή του σχεδίου και σε άλλες περιοχές της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις με στόχο την επαναχρησιμοποίηση πολλών υποβαθμισμένων ακινήτων.

Το συνολικό σχέδιο της αξιοποίησης των ακινήτων θα υλοποιηθεί με την επιστημονική και τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ περιλαμβάνει τις εξής φάσεις:

1. δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας   (120 ακίνητα).

2. Την διαμόρφωση ενός πιλοτικού σχεδίου για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου. Εντάσσοντας τα κτίρια αυτά σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης, στόχος είναι η αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομικής ανταπόδοσης.

3. Στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες. Επιδίωξή είναι, μέσω αυτής της εμβληματικής δράσης, το Υπουργείο να συμβάλλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα απαξιωμένα κτίρια.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα