Εγγράφονται στο σύστημα οι πρώτοι πλειστηριασμοί - Τέλος εποχής για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Protest rally by collectives against the house auctions at the District Court of Athens, October 18, 2017. /        ,   , 18 , 2017
Protest rally by collectives against the house auctions at the District Court of Athens, October 18, 2017. / , , 18 , 2017 NICK PALEOLOGOS / SOOC

Ενάμιση μήνα πριν εκπνεύσει το 2017, οι τράπεζες θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά. Η ώρα του στρατηγικού κακοπληρωτή, τελείωσε. Ήδη, όσο επιλύεται το θέμα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων, οι υπηρεσίες των τραπεζών εγγράφουν στο σύστημα τη λίστα με τα πρώτα ακίνητα που οδεύουν προς πλειστηριασμό

Στα τέλη Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν θεωρητικά οι πρώτες ενέργειες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας, άνω των 300.00 ευρώ. Παρά τα πισωγυρίσματα, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι με τις επικείμενες αλλαγές αναφορικά με την παρεμπόδιση των διαδικασιών, θα μπει το νερό στο αυλάκι για τους πλειστηριασμούς.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις ή ανατροπές, επισημαίνουν οι τραπεζίτες στο news247.gr. Γι αυτό και η διάχυτη επιφυλακτικότητα τείνει να μετατραπεί σε αισιοδξία ότι κυριολεκτικά στο “παρά πέντε” θα ξεκινήσει με σταθερό ρυθμό η διενέργεια πλειστηριασμών και με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Άλλωστε οι τράπεζες έχουν λάβει τελεσίγραφο από τους θεσμούς ότι αν δεν κινητοποιηθούν οι διαδικασίες , κινδυνεύουν οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια και αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για επιπλέον προβλέψεις, ανοίγοντας εκ νέου μια συζήτηση που όλοι απεύχονται, για νέα κεφάλαια.

Από πλευράς τους, οι τράπεζες έχουν κάνει παραπάνω από σαφές ότι δεν προτίθενται προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών ανθρώπων με πραγματικά οικονομικά προβλήματα, αλλά ότι έχουν ως στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που δυστυχώς είναι πάρα πολλοί. Είναι κυρίως άτομα με οικονομική επιφάνεια, με ακίνητα και οικίες με αξία άνω των 300.000 ευρώ που «κρύβονται» πίσω από διάφορα θεσμικά, προστατευτικά ή μη πλαίσια και που «βολεύονται» πέραν του δέοντος, με κάθε καθυστέρηση. Είτε αυτή είναι η απεργία των συμβολαιογράφων, είτε τεχνικά θέματα.

Ενάμιση μήνα πριν εκπνεύσει το ‘ 17, οι τράπεζες θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά. Η ώρα του στρατηγικού κακοπληρωτή, τελείωσε. Ήδη, όσο επιλύεται το θέμα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων, οι υπηρεσίες των τραπεζών εγγράφουν στο σύστημα τη λίστα με τα πρώτα ακίνητα που οδεύουν προς πλειστηριασμό.

Αν πράγματι ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες πράξεις, μπορεί ο στόχος για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς 100 – 150 ακινήτων ως το τέλος του έτους, να επιτεύξιμος.

Άλλωστε, έχουν ήδη στείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις εκτιμήσεις και τους αναθεωρημένους στόχους για τη νέα χρονιά. Για το 2018, η πρόβλεψη είναι διπλασιασμός εσόδων από πλειστηριασμούς και ρευστοποίηση 10.000 ακινήτων.

ADVERTISING

SHARE: