Έκκληση 13 οικονομολόγων προς την κυβέρνηση: Υπογράψτε τη συμφωνία. Ολική καταστροφή το Grexit

Έκκληση 13 οικονομολόγων προς την κυβέρνηση: Υπογράψτε τη συμφωνία. Ολική καταστροφή το Grexit

Για τις δραματικές συνέπειες ενός Grexit κάνουν λόγο 13 κορυφαίοι οικονομολόγοι και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει άμεσα μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία "θα είναι μέτρια και χωρίς τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά θα είναι κατά πολύ υπέρτερη σε σύγκριση με το χάος της χρεοκοπίας και της δραχμής

Έκκληση για άμεση υπογραφή μιας συμφωνίας με την Ευρώπη απευθύνουν στην ελληνική κυβέρνηση 13 κορυφαίοι οικονομολόγοι.

Με επιστολή τους στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, προειδοποιούν για τις συνέπειες της εξόδου από το ευρώ, κάνοντας λόγο για χάος και ολική καταστροφή.

"Φτάσαμε στο τέλος της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα και με τεράστια αβεβαιότητα. Εάν δεν γίνει άμεσα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ" σημειώνουν και επισημαίνουν ότι "η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολική καταστροφή, με κατάρρευση των τραπεζών από αθρόες αναλήψεις, μεγάλο πληθωρισμό, τεραστία μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και περιθωριοποίηση της χώρας"

"Αλλά και μια χρεοκοπία μέσα στο ευρώ θα οδηγούσε γρήγορα στην έξοδο από αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη να τη διαχειριστεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Θα χρειαζόταν τεράστια υποστήριξη από την ΕΚΤ, που δεν θα την είχε" προσθέτουν.

"Μέσα σε λίγο χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση, εθελοντικά ή κάτω από πίεση, θα πήγαινε στη νέα δραχμή. Έτσι και οι δύο τύποι χρεοκοπίας (μέσα και έξω από το ευρώ) οδηγούν στην ολική καταστροφή της νέας δραχμής" υπογραμμίζουν.

"Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα είναι μέτρια και χωρίς τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά θα είναι κατά πολύ υπέρτερη σε σύγκριση με το χάος της χρεοκοπίας και της δραχμής. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να την υπογράψει άμεσα!" καταλήγουν.

Το κείμενο συνυπογράφουν οι:

Μάριος Αγγελέτος, ΜΙΤ

Κώστας Αζαριάδης, Washington University in St. Louis

Δημήτρης Βαγιανός, London School of Economics

Χάρης Ντέλλας, Universitat Bern

Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University

Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Chicago

Κώστας Μεγήρ, Yale University

Νίκος Οικονομίδης, New York University

Στυλιανός Περράκης, Concordia University

Μανόλης Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Χριστόφορος Πισσαρίδης, Νομπέλ Οικονομίας, London School of Economics και Πανεπιστήμιο Κύπρου

Θανάσης Στέγγος, University of Guelph

Μιχάλης Χαλιάσσος, Goethe University Frankfurt

Πηγή: Καθημερινή

ADVERTISING

SHARE: