Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα,προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να επικυρωθεί στο επόμενο eurogroup,Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος) eurokinissi

Με ένα τελικό γύρο διαπραγματεύσεων, που διήρκεσε περίπου έξι ώρες, έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση - Η ανακοίνωση των θεσμών

«Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς σε όλα τα θέματα, κερδίσαμε πολλά και είμαστε ευχαριστημένοι» είπε αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων, λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στα κέρδη απ’ την διαπραγμάτευση επισήμανε την συμφωνία σε ό,τι αφορά την σειρά των πιστωτών οι οποίοι αποζημιώνονται σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης. Όπως είπε, πρώτοι θα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί αν πολλαπλασιαστεί ο βασικός μισθός των 586 ευρώ επί 2,75 για έξι μήνες (δηλαδή 9.669 ευρώ).

Ως προς τη διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τόνισε ότι το θέμα – το οποίο ήταν αίτημα της ελληνικής πλευράς και όχι μνημονιακό μέτρο – αναμένεται να κλείσει πριν το τέλος του χρόνου. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει ήδη προσχωρήσει η αναπροσαρμογή κονδυλίων του ΠΔΕ για την υλοποίηση έργων στα εν λόγω νησιά.

Τα επόμενα βήματα

Σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα, ο υπουργός επεσήμανε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα επιτευχθεί και η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως προς τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν και τη δόση προς την Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε και (διευκρινίσαμε) ποια είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε ότι τα σχετικά νομοσχέδια θα ψηφιστούν πριν τα Χριστούγεννα καθώς και ένα πολυνομοσχέδιο έως τις 22 Ιανουαρίου 2018.

Αλλά μέλη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν ότι πριν τις γιορτές θα υπάρξει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αφορά στον τομέα της ενέργειας, στα εργασιακά και τα κοινωνικά επιδόματα που έκλεισαν χθες. Μετά τα Χριστούγεννα θα έρθει ένα πολυνομοσχέδιο που θα κλείσει και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, συνέχισαν.

Η ανακοίνωση των θεσμών

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι εταίροι αναφέρουν: «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα