ΕΚΤ: Αύξηση μόλις 500 εκατ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Αύξηση μόλις 500 εκατ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Αύξηση του ELA στα 80,7 δισ. από 80,2 δισ. την περασμένη εβδομάδα - Συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ της ΕΚΤ. Καμία αλλαγή στο ύψος της απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις (collaterals) που χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες προς την ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα

Η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τον ELA στα 80,7 δισ. από 80,2 δισ. που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα.

Προηγήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφασίσει για τον ELA.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση των κεφαλαίων του ELA, τα οποία διαμορφώνονταν στα 80,2 δισ. ευρώ, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιέσεις προκειμένου να υπάρξει “κούρεμα” των εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειστούν από τον μηχανισμό.

Η συζήτηση για το “κούρεμα” αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

“Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες”, δήλωσε άλλωστε σήμερα η επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ερωτηθείσα σε συνέδριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι για το εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, η Ντανιέλ Νουί, που είναι επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, δήλωσε: “Είναι φερέγγυες”.

Ο ισχυρισμός της είναι σημαντικός διότι μόνο οι φερέγγυες τράπεζες πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν την έκτακτη ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα, από την οποία εξαρτώνται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα