Ελληνική καμπάνια επενδύσεων στις ΗΠΑ

Ελληνική καμπάνια επενδύσεων στις ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατα την είσοδο του στο ξενοδοχείο Hilton για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσω΄πους των δανειστών την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Οι συναντήσεις και οι επαφές του οικονομικού επιτελείου στις ΗΠΑ, είναι σημαντικές με δεδομένη τη σχεδιαζόμενη επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές, ίσως τον ερχόμενο μήνα, αλλά και την εν εξελίξει προσπάθεια, για να οικοδομηθεί μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές, ενόψει της λήξης του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Με τις ενθαρρυντικές εξελίξεις μετά την τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, το θετικό κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης – θεσμών στις αποσκευές ο υπουργός Οικονομικών έχει σειρά επαφών στις ΗΠΑ. Η συγκυρία προσφέρεται για να χαρτογραφηθούν οι προθέσεις των μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων και να επικοινωνηθούν με θετικό τρόπο οι εξελίξεις στο ελληνικό «μέτωπο» που στα χρόνια της κρίσης αποτελέσε εστία αρνητικής ειδησεογραφίας διεθνώς.

Ήδη στις επαφές που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε road show στο εξωτερικό η επενδυτές εμφανίζονται διερευνητικοί για την Ελλάδα, που βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε κρίσιμο σταυροδρόμι, λίγους πια μήνες πριν την έξοδο από το μνημόνιο και παραμονές, όπως όλα δείχνουν μιας νέας ομολογιακής έκδοσης από το δημόσιο. Χθες μάλιστα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παρουσίασε νέα σημαντική υποχώρηση, κινούμενη στην περιοχή του του 4,6%, παραμένοντας σταθερά σε προ κρίσης επίπεδα.

Η επίσημη ατζέντα του ταξιδιού του υπ. Οικονομικών προβλέπει τη συμμετοχή του στο 19ο ετήσιο συνέδριο «Invest in Greece» που διοργανώνει η Capital Link την ερχόμενη Δευτέρα, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων χρηματοοικονομικών οίκων και τραπεζών. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία αλλά και να κάνει συνέντευξη τύπου μετά, επιχειρώντας προφανώς να επικοινωνήσει μια θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία. Αναμφίβολα όμως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις σημαντικές επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών εταιριών τις οποίες έχει προγραμματίσει να κάνει ο υπουργός κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ θα βρίσκονται και άλλα μέλη της κυβέρνησης, εκπροσωπώντας παραγωγικά οικονομικά υπουργεία καθώς και πολλοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Οι συναντήσεις και οι επαφές του οικονομικού επιτελείου στις ΗΠΑ, είναι σημαντικές με δεδομένη τη σχεδιαζόμενη επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές, ίσως τον ερχόμενο μήνα, αλλά και τη διαρκή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο εδώ και μήνες για να οικοδομηθεί μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές, ενόψει της λήξης του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση το σχεδιασμό που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων Ελλάδας – πιστωτών θα πρέπει να οικοδομηθεί ένας «κουμπαράς» τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ που θα λειτουργήσει επί της ουσίας ως ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των αγορών στους πρώτους 18 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο. Μεγάλο μέρος αυτού του αποθέματος θα καλυφθεί από κεφάλαια που θα παραμείνουν διαθέσιμα από το τρίτο μνημόνιο. Θεωρείται όμως σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να πραγματοποιήσει και κάποιες εκδόσεις, 7ετούς, 10ετούς ίσως και 3ετούς διάρκειας για να μπαίνει σταδιακά σε σταθερή τροχιά η σχέση με τις αγορές. Είναι δε αναμενόμενο, υπό κανονικές συνθήκες η τάση αποκλιμάκωσης στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να συνεχιστεί, διευκολύνοντας την έκδοση νέου ομολόγου στις αρχές του 2018.

Πέραν πάντως της εκδοτικής δραστηριότητας είναι σημαντικό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και για μεγάλα έργα και ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται στον προθάλαμο στην Ελλάδα και μέσω των οποίων μπορεί να υπάρξει μια ροή επενδύσεων που έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία προκειμένου να διασφαλίσει μια διατηρήσιμη ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό πολλές είναι οι ερωτήσεις που αναμένεται να γίνουν για το status μεγάλων project στην Ελλάδα με τους επενδυτές να διερευνούν προσεκτικά τις δυνατότητες επενδύσεων αλλά και τη σταθερότητα στη λήψη και υλοποίηση δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Πρέπει να σημειωθεί πως στη Νέα Υόρκη αναμένεται να βρίσκονται και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης στην ομάδα των θεσμών.

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου ο κ. Τσακαλώτος θα κληθεί να σημάνει την λήξη των εργασιών της ημέρας στο Χρηματιστήριο.

Πηγή: Το Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα